”Maskinförarnas roll kan inte överskattas”

21 september 2016 En positiv signal till hela entreprenörskåren – och uppmärksamhet åt en ibland glömd yrkesgrupp. Håkan Dunberg är glad för sin utmärkelse Guldkvisten på flera sätt.

”Maskinförarnas roll kan inte överskattas”

GuldkvistenGuldkvistenSkogsentreprenör Håkan Dunberg, mottagare av Föreningen Skogens Guldkvist, tycker att skogssektorn är fantastisk.

– Vårt skogsbruk är i världsklass! Det har en förnybar råvara som är viktig för klimatet och är svensk ekonomis ryggrad, säger han.

Och maskinförarna har en stor del i detta.

– Kompetenta maskinförare fattar många, många beslut under en dag som faktiskt påverkar både miljö och klimat. Dessutom har de direkt påverkan på ekonomin för skogsägare och svensk skogsindustri, både på kort och lång sikt. Deras roll, som ofta hamnar i skymundan, kan inte överskattas, säger han.

Och det är detta, att Guldkvisten synliggjorde en ofta bortglömd yrkesgrupp, som gjorde honom extra glad.

– Jag blev mycket överraskad. Det har fått enorm uppmärksamhet. Jag blev både stolt, glad och mycket tacksam, men framför allt var det en tydlig signal till hela entreprenörskåren, säger han.

Håkan Dunberg pratar helst om möjligheterna i jobbet, till exempel vilken stor skillnad en kompetent maskinförare och entreprenör kan göra när samarbetet med kunden är gott. Det ger positiva effekter för friluftsliv, biologisk mångfald, skogsbruk och trä­industri, säger han.

Men om han måste lyfta ett problem är det branschens pressade lönsamhet. 

– Det är ju i och för sig inget nytt, att de flesta entreprenörer kämpar mycket hårt för sin lönsamhet, men det gör att branschen inte utvecklas på ett effektivt sätt. För att svenskt skogsbruk ska vara lönsamt även i fortsättningen krävs en omfördelning av både ekonomi och ansvar. 

Hans förslag på lösning är kanske kontro­versiell.

– Jag ser ingen annan väg än att inköparna, alltså beställarna, i skogsbruket gör som i alla andra branscher: Man minskar antalet leverantörer, det vill säga entreprenörer. Mixen av mindre och större entreprenörer kommer alltid att finnas, och så bör det vara, men för att utveckling ska vara effektiv och framgångsrik krävs betydligt fler större entreprenörer. De har resurser och kunskap att ansvara för fler delar i värdekedjan.

Håkan Dunbergs eget bolag, som grundades 1986, är på flera sätt ett undantag och var till exempel tidigt ute med datainvesteringar. Redan 1992 hade man ett affärssystem som kunde mäta varje maskins intäkter och ­kostnader. 

Med dagens 32 anställda och 16 maskiner är det också ett relativt stort företag. Det beror till stor del på finskt delägarskap. Sedan 2011 är Metsäkonepalvelu majoritetsägare. Moderbolaget har en god lönsamhet, vilket ger trygghet även för den svenska verksamheten som kan satsa på moderna maskiner och personalutveckling.

– Alla i skogsbruket verkar i en långsiktig bransch. Fortsätter vi bara att tänka på och agera efter vad som är bäst för svenskt skogsbruk kommer det att gynna branschens alla parter. Medelsvensson kommer att leva i ett land med en mycket stark ryggrad. Detta tycker jag att vi i branschen ska profilera mycket mera och vara riktigt stolta över!

SKOGEN 8/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb