Maskinförarna har svårt att få jobb

Bild för Matts Bildström Written by Matts Bildström On the
– Just nu är läget onormalt. Lågkonjunkturen gör arbetsgivarna försiktiga när det gäller anställningar. Det säger Dan Forsberg på Burträsk naturbruksgymnasiums skogslinje.

Jens HägglundEtt år har gått sedan Jens Hägglund blev klar på naturbruksgymnasiet och han har ännu inte fått något maskinförarjobb. Han är inte ensam om det. Nu röjer han istället för ett lokalt skogsskötselföretag.

Många utbildade maskinförare står idag utan arbete. En bakvänd situation jämfört med bara för ett tag sedan.
Dan kommer in på hur trenden varit för skolans elever att få ett skogsjobb.
–Sett över tiden får ungefär 2/3 av eleverna jobb som maskinförare. 1/3 har ofta flera jobb att välja på och anställs som maskinförare direkt efter utbildningen. 1/3 får jobb lite senare medan den resterande tredjedelen söker sig till andra branscher närde inte får skogsjobb. En ny trend är att många elever, cirka 15 pro-cent, tar steget och blir delägare i företag eller egna maskinentreprenörer.

Annons
Annons

Rent generellt tycker Dan Forsberg att eleverna är bättre förberedda nu efter gymnasiereformen eftersom de får mer tid till yrkesämnen och mindre till de teoretiska.
Men att kunna leverera helt färdiga maskinförare är inte möjligt, konstaterar han och kommer in på skolans vuxenutbildning.
–Där ser jag en skillnad jämfört med ungdomarna. Tendensen är att vuxenstuderande har lättare att få jobb. I arbetsgivarens ögon kan skillnaden vara  att en vuxenstuderande ofta har en högre motivation än kanske skoltrött ungdom. Dessutom ger arbetslivserfarenhet en fördel.

Jens Hägglund från Arvidsjaur har ännu inte fått något arbete som maskinförare ett år efter avslutad utbildning.
–Jag har sökt jobb över stora delar av Norrland men har inte den yrkeserfarenhet som entreprenörerna vill ha. Samtidigt har jag blivit lite tveksam inför att jobba i skogen. Den betalda arbetstiden är 8 timmar men dagarna är alltid långa, inte minst resandet
–Jag har kompisar som tagit jobb i gruvorna som tjänar mer efter skatt än vad min pappa tjänar före skatt efter att ha arbetat i skogen hela sitt liv. Dessutom har gruvjobbarna mer sammanhängande ledighet och mycket mindre restid, konstaterar Jens.

SKOGEN 6-7/2013

 

Publicerad:
Bild för Matts Bildström
Matts Bildström
Frilansjournalist och fotograf
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons