Maskinförarna har svårt att få jobb

Bild för Matts Bildström Written by Matts Bildström On the
– Just nu är läget onormalt. Lågkonjunkturen gör arbetsgivarna försiktiga när det gäller anställningar. Det säger Dan Forsberg på Burträsk naturbruksgymnasiums skogslinje.

Jens HägglundEtt år har gått sedan Jens Hägglund blev klar på naturbruksgymnasiet och han har ännu inte fått något maskinförarjobb. Han är inte ensam om det. Nu röjer han istället för ett lokalt skogsskötselföretag.

Många utbildade maskinförare står idag utan arbete. En bakvänd situation jämfört med bara för ett tag sedan.
Dan kommer in på hur trenden varit för skolans elever att få ett skogsjobb.
–Sett över tiden får ungefär 2/3 av eleverna jobb som maskinförare. 1/3 har ofta flera jobb att välja på och anställs som maskinförare direkt efter utbildningen. 1/3 får jobb lite senare medan den resterande tredjedelen söker sig till andra branscher närde inte får skogsjobb. En ny trend är att många elever, cirka 15 pro-cent, tar steget och blir delägare i företag eller egna maskinentreprenörer.

Annons
Annons

Rent generellt tycker Dan Forsberg att eleverna är bättre förberedda nu efter gymnasiereformen eftersom de får mer tid till yrkesämnen och mindre till de teoretiska.
Men att kunna leverera helt färdiga maskinförare är inte möjligt, konstaterar han och kommer in på skolans vuxenutbildning.
–Där ser jag en skillnad jämfört med ungdomarna. Tendensen är att vuxenstuderande har lättare att få jobb. I arbetsgivarens ögon kan skillnaden vara  att en vuxenstuderande ofta har en högre motivation än kanske skoltrött ungdom. Dessutom ger arbetslivserfarenhet en fördel.

Jens Hägglund från Arvidsjaur har ännu inte fått något arbete som maskinförare ett år efter avslutad utbildning.
–Jag har sökt jobb över stora delar av Norrland men har inte den yrkeserfarenhet som entreprenörerna vill ha. Samtidigt har jag blivit lite tveksam inför att jobba i skogen. Den betalda arbetstiden är 8 timmar men dagarna är alltid långa, inte minst resandet
–Jag har kompisar som tagit jobb i gruvorna som tjänar mer efter skatt än vad min pappa tjänar före skatt efter att ha arbetat i skogen hela sitt liv. Dessutom har gruvjobbarna mer sammanhängande ledighet och mycket mindre restid, konstaterar Jens.

SKOGEN 6-7/2013

 

Publicerad:
Bild för Matts Bildström
Matts Bildström
Frilansjournalist och fotograf
 • "Smart skifte från fossilt till förnybart minskar utsläppen"

  DEBATT. Nej Magnus Nilsson, vattensängsmetaforen för EU:s utsläppshandel stämmer inte. Om utsläppen sjunker i en del av EU så stiger de inte i en annan del, skriver representanter för bland annat akademi och klimatinnovation i en replik.
 • Annons
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • Annons
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Annons