Maskinförare sedan barnsben

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
PEDAGOG. Med Rickard Forslund har maskintillverkaren John Deere fått en erfaren instruktör. Undervisat har han gjort länge och skogsmaskin har han kört sedan barnsben.

Det blir en del bilkörning för metodinstruktör Rickard Fors­lund. Hans arbetsplats är utspridd på John Deeres tolv serviceställen i Mellansverige. Väl på plats ska han lära nyblivna ägare av maskiner att hantera dem. 

Annons
Annons

Rickard Forslund, metodinstruktörRickard Forslund, ny metodinstruktör på John Deere. Jobbet är mycket varierat.
– Alla är kunniga maskinförare, men de har väldigt olika önskemål och krav. De flesta vill bara att allt ska funka så att de kan ägna sig åt att köra och manövrera kranen. Men en mindre grupp vill lära sig allt om maskinerna, säger han.

Dagens maskinförare bryr sig mycket om ergonomi, enligt Rickard. Men den allra vanligaste frågan han får är: Hur kan jag öka produktionen och samtidigt spara bränsle? 

Svaret är att minimera krankörningen.
– Kranen har visserligen elva meters räckvidd, men man behöver inte jobba ute i hörnen. Välj att jobba inom ett smalare stråk. Det räcker att låta kranen sträcka ut sex-åtta meter. Ju oftare du har ett träd i aggregatet, desto mer effektivt blir det.

Föraren av en ny maskin får normalt en eller två upplärningsdagar tillsammans med Rickard på något av serviceställena. 
Det här med pedagogik och skogsmaskiner är knappast nytt för Rickard. Innan han började hos John Deere i april förra året undervisade han på ett naturbruksgymnasium. Ett av hans ämnen var just skogsmaskinkörning.

Själva körandet har han med sig sedan barnsben.
– Min pappa hade ett skogsentreprenörsföretag. Jag var nog inte mer än åtta-tio år när jag fick provköra första gången. Och så snart jag slutade grundskolan började jag arbeta för pappa, säger han.

I dag bor Rickard med sin familj i Värmland på den gård där han växte upp i Östra Ämtervik, nära Selma Lagerlöfs gård i Mårbacka.

Rickard är väl rotad i Värmland, med undantag för en längre utflykt i ungdomen:
– Då åkte jag till Australien och arbetade ett år på en spannmåls- och fåragård.

Numera sker resandet som sagt mest i Mellansverige. Det blir en del flängande även på fritiden.
– Jag jobbar mycket med ungdomsfotboll, tränar pojklag som målvaksinstruktör för Värmlands fotbollsklubb.

Det är ett aktivt liv, med mycket pendling och fritidsaktiviteter.
– Jag trivs med det. Som tur är har jag inte lätt för att stressa upp mig, jag tar dagen som den kommer.

NY PÅ JOBBET / Rickard Forslund
Ålder: 48 år.
Bor: Östra Ämtervik , Värmland.
Familj: Fru och fyra pojkar.
Yrke: Metodinstruktör på John Deere.
Bakgrund: Maskinförare i 20 år, lärare (skogsmaskiner, motorsåg och röjsåg) på naturbruks­gymnasiet Södra Viken.
Fritidsintressen: Fotboll och skog.

SKOGEN 3/2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons