Markbered mot ­snytbagge

Bild för Stefan Hällberg Written by Stefan Hällberg On the
Snytbaggar
Snytbaggen har torgskräck – utnyttja det. Se till att plantan omges av mineraljord, då vågar de sig inte fram. Foto: Erik Viklund/SKOGENbild
Rätt markberedning kan halvera plantdödlighet som orsakas av snytbaggar. För bästa resultat bör markberedningen skräddarsys efter förutsättningarna på för­yngringsytan.

Snytbaggen är den största skadegöraren i för­yng­ringar och den främsta orsaken till plant­dödlighet i Sverige. Skadorna uppkommer genom att snytbaggarna ­gnager av barken och i värsta fall ring­barkar plantorna. 

Annons
Annons

Flera studier visar att skaderisken minskar ­markant om plantorna omges av ren mineraljord med en radie av minst tio centimeter. Markberedning är därför en av de viktigaste föryngringsåtgärderna för att minska de skador snytbaggen orsakar. 

Karin HjelmKarin Hjelm tycker att skogsägarna bör vara mer aktiva och läsa på. Foto: Lars Nylander/SkogforskSkogforsk har tillsammans med SLU gjort en studie där effekterna av tre markberedningstekniker med ­olika maskiner undersökts; Bracke T26 (harvning), Midiflex och aggregatet Karl-Oskar på grävmaskin.
– Kvaliteten på planteringspunkten beror till stor del på vilken teknik som används, säger Karin Hjelm som är forskare inom föryngring på Skogforsk. 
– Karl-Oskar skapade flest fläckar med ren mineraljord, eftersom metoden är flexibel och kan anpassas efter förhållandena på hygget. På mycket steniga marker gav dock harvning bättre resultat än Karl-Oskar.

Alla tre metoderna mer än halverade plantdödligheten orsakad av snytbagge i jämförelse med omarkberett. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019, tema "Ny skog". 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för Stefan Hällberg
Stefan Hällberg
Frilansjournalist
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons