Markägare nöjda när naturreservat bildas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Majoriteten av markägarna är nöjda med myndigheternas agerande samt med den ekonomiska ersättningen vid bildande av naturreservat. Det visar Naturvårdsverkets och Skogsstyrelsens undersökning.

Hälften av markägarna är positiva eller delvis positiva till att det inrättats ett naturreservat på deras mark. Tre av fyra markägare uppger att man deltagit i processen samt att länsstyrelsens information varit tydlig. Jämfört med uppföljningen 2012–2013 är detta en ökning. Allt fler markägare anser även att kompetensen hos länsstyrelsens och Skogsstyrelsens personal är god.

Annons
Annons

Två tredjedelar av markägarna är helt eller delvis nöjda med hur Skogsstyrelsen agerat vid inrättandet av biotopskyddsområde. Detta är något mindre än vid undersökningen 2012–2013 men i nivå med 2009–2011.

- En bra dialog med markägarna är en grund för vårt arbete. Den positiva trenden har avstannat något men vi ligger fortfarande på en nivå där en klar majoritet markägare är helt eller delvis positiva till att ett biotopskyddsområde inrättats på deras mark. Det är viktigt att vi fortsätter arbeta för att behålla markägarnas förtroende för vårt arbete säger Anna Wallstedt. enhetschef vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Totalt deltog 1616 stycken privata markägare i enkäten. Svarsfrekvensen var drygt 60 procent.

 

 

Publicerad:
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons