– Vi kunde välja mellan att sätta oss på läktaren och se på det som händer eller utbilda oss och fungera rådgivande. Vi valde det senare, säger Johan Litsmark som är naturskadespecialist på bolaget.
– Men det behövs mer forskning på just skog från samhällets sida.
Johan Litsmark, naturskadespecialist på LänsförsäkringarHan tycker att det är olyckligt att debatten har blivit så låst mellan olika intressenter nu när skogens nyttor behövs inom många olika områden.
– Skogen ska ge intäkter till Sverige, vara kolsänka, flygbränsle, ersätta plaster och bidra till biologisk mångfald med mera.
Även skogsbruket bidrar till en låsning av debatten, anser han.
– Man kan inte prata om att den växande skogen binder kol i 70 år och samtidigt bortse från att hyggena kommer att läcka kol vid en slutavverkning.
Många äger sin skog av andra skäl än de strikt ekonomiska, poängterar Johan Litsmark.
– Då är ett tips att be om skötselåtgärder som minskar kolläckage och värnar mångfald, exempelvis genom plockhuggning och gynnande av blandskog. Mångfalden är naturens eget försäkringsbolag och ger skogar som står stadigare mot angrepp av både storm, brand och skadegörare.
– Det är viktigt när vi nu kan skönja att skadorna kommer att öka i skogen. Det säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Berättat för Karin Lepikko
SKOGEN 10/2018