Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare
Vi ska så klart ha allt, svarar många reflexmässigt. Men Skogsstyrelsen visar i scenariearbetet SKA15 att behovet av skogsprodukter i världen kan sätta ett enormt tryck på skogarna. Efterfrågan på industrirundvirke kan komma att öka från dagens 1,6 miljarder avverkade kubikmeter till 6,1 miljarder redan år 2050. Drivkrafterna är välkända. Ökad befolkning, ökat välstånd och flykt från fossila bränslen är några.
Frågan till länder med ordnat skogsbruk blir nu: Kan ni förse oss med mer virke? Visst, någon skogslevande art kan trängas ut, men den kanske finns mer av på annat håll? Eller ska vi ta mer virke i tropikerna, där fler arter dör ut helt och där återbeskogningen är svag?
Vad är viktigast, mångfalden eller klimatet? Skydda skog i norr eller i tropikerna?
Skogsstyrelsens scenarier gör att vi kan och tvingas diskutera så svåra frågor. På presentationen av scenarierna häromveckan berördes de bara i en bisats. Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog och Föreningens Skogens ordförande, tyckte att Skogsstyrelsens scenario med fördubblat naturskydd var intressant, men lade i förbigående till en ganska anmärkningsvärd poäng:
Vi vet ju faktiskt inte om vi i framtiden i stället behöver öka andelen produktionsskog.
Medan trycket på skogen ökar finns det mycket vi kan göra. Ett viktigt initiativ är WWF:s arbete med att globalt skapa bättre virkesplantager för att avlasta resten av världens skogar. Men det virket räcker inte. Här på hemmaplan måste vi också göra mer.
Vi måste odla mer virke – och hitta effektiva sätt att skapa mer mångfald för att kompensera ett intensivare skogsbruk. I Föreningen Skogen står vi för en ökad odling av förnybar råvara i skogen, för minskad användning av fossil energi och för kunskapsspridning till fattiga länder så att de brukar skogen uthålligare.
Det känns som att skogen som världsräddare är en växande folkrörelse. Men den rollen kommer att utmanas när världen tvingas välja oftare: Avverkning i boreal skog eller i tropikerna?
Välstånd och klimatbroms eller bevarande naturvård?
SKOGEN 11/2015