Om Erik Hjärtfors enbart skulle försörja sig på virkesintäkter från sitt eget skogsskifte på 30 hektar i småländska Vetlanda skulle han ha en årsinkomst på 50 000 kronor, säger han. I år omsätter han och hans sambos mångbruk närmare två miljoner.
Erik HjärtforsBland annat tillverkar amerikanska stolphus och möbler, men kompletterar allt mer till turism med stuguthyrning, helgutbildningar i exempelvis möbelsnickeri.
Erik som är skogsmästare har även jobbat med mångbruksfrågor inom organisationer och för det nationella skogsprogrammet. Nu har han och mångbruks- och ekoturismentreprenören Kristina Lindelöf fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att skapa ett nätverk för mångbrukare.
Hur kan man definiera en mångbrukare?
– Vi har valt att vända oss till företagare på landsbygden som har sin ekonomiska utkomst från träförädling, turism, jakt och fiske eller skogens skafferi, alltså mat från skogen. En förutsättning är att man har egen skogsmark.
Varför behövs ett nätverk?
– Det är viktigt att man som mångbrukare har någonstans att vända sig för att få kontakt med andra eller hjälp att föra sin talan. Men kittet i nätverket ska vara utbildning. Som medlem ska man vara beredd på att anordna kurser och dela med sig av den kompetens man har.
– Det är också till nätverket den som vill ha kontakt med mångbrukare kan vända sig.
Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer