”Mångbruk ­måste bli en bransch”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mångbruk
Nätverk, certifieringar och utbildningar. Det finns i alla andra näringar, så varför inte i mångbruket? Då kan det bli en bransch som ger resurser till landsbygden, säger Erik Hjärtfors, entreprenör och nätverkare med mera.

Om Erik Hjärtfors enbart skulle försörja sig på virkesintäkter från sitt eget skogsskifte på 30 hektar i småländska Vetlanda skulle han ha en årsinkomst på 50 000 kronor, säger han. I år omsätter han och hans sambos mångbruk närmare två miljoner. 

Annons
Annons

Erik HjärtforsErik HjärtforsBland annat tillverkar amerikanska stolphus och möbler, men kompletterar allt mer till turism med stuguthyrning, helgutbildningar i exempelvis möbel­snickeri. 

Erik som är skogsmästare har även jobbat med mångbruksfrågor inom organisationer och för det nationella skogsprogrammet. Nu har han och mångbruks- och ekoturismentreprenören Kristina Lindelöf fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att skapa ett nätverk för mångbrukare.

Hur kan man definiera en mångbrukare?
– Vi har valt att vända oss till företagare på landsbygden som har sin ekonomiska utkomst från trä­förädling, turism, jakt och fiske eller skogens skafferi, alltså mat från skogen. En förutsättning är att man har egen skogsmark.

Varför behövs ett nätverk?
– Det är viktigt att man som mångbrukare har någonstans att vända sig för att få kontakt med andra eller hjälp att föra sin talan. Men kittet i nätverket ska vara utbildning. Som medlem ska man vara beredd på att anordna kurser och dela med sig av den kompetens man har. 
– Det är också till nätverket den som vill ha kontakt med mångbrukare kan vända sig.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons