”Mångbruk ­måste bli en bransch”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mångbruk
Nätverk, certifieringar och utbildningar. Det finns i alla andra näringar, så varför inte i mångbruket? Då kan det bli en bransch som ger resurser till landsbygden, säger Erik Hjärtfors, entreprenör och nätverkare med mera.

Om Erik Hjärtfors enbart skulle försörja sig på virkesintäkter från sitt eget skogsskifte på 30 hektar i småländska Vetlanda skulle han ha en årsinkomst på 50 000 kronor, säger han. I år omsätter han och hans sambos mångbruk närmare två miljoner. 

Annons
Annons

Erik HjärtforsErik HjärtforsBland annat tillverkar amerikanska stolphus och möbler, men kompletterar allt mer till turism med stuguthyrning, helgutbildningar i exempelvis möbel­snickeri. 

Erik som är skogsmästare har även jobbat med mångbruksfrågor inom organisationer och för det nationella skogsprogrammet. Nu har han och mångbruks- och ekoturismentreprenören Kristina Lindelöf fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att skapa ett nätverk för mångbrukare.

Hur kan man definiera en mångbrukare?
– Vi har valt att vända oss till företagare på landsbygden som har sin ekonomiska utkomst från trä­förädling, turism, jakt och fiske eller skogens skafferi, alltså mat från skogen. En förutsättning är att man har egen skogsmark.

Varför behövs ett nätverk?
– Det är viktigt att man som mångbrukare har någonstans att vända sig för att få kontakt med andra eller hjälp att föra sin talan. Men kittet i nätverket ska vara utbildning. Som medlem ska man vara beredd på att anordna kurser och dela med sig av den kompetens man har. 
– Det är också till nätverket den som vill ha kontakt med mångbrukare kan vända sig.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons