”Mångbruk ­måste bli en bransch”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mångbruk
Nätverk, certifieringar och utbildningar. Det finns i alla andra näringar, så varför inte i mångbruket? Då kan det bli en bransch som ger resurser till landsbygden, säger Erik Hjärtfors, entreprenör och nätverkare med mera.

Om Erik Hjärtfors enbart skulle försörja sig på virkesintäkter från sitt eget skogsskifte på 30 hektar i småländska Vetlanda skulle han ha en årsinkomst på 50 000 kronor, säger han. I år omsätter han och hans sambos mångbruk närmare två miljoner. 

Annons
Annons

Erik HjärtforsErik HjärtforsBland annat tillverkar amerikanska stolphus och möbler, men kompletterar allt mer till turism med stuguthyrning, helgutbildningar i exempelvis möbel­snickeri. 

Erik som är skogsmästare har även jobbat med mångbruksfrågor inom organisationer och för det nationella skogsprogrammet. Nu har han och mångbruks- och ekoturismentreprenören Kristina Lindelöf fått i uppdrag av Länsstyrelsen i Jönköping att skapa ett nätverk för mångbrukare.

Hur kan man definiera en mångbrukare?
– Vi har valt att vända oss till företagare på landsbygden som har sin ekonomiska utkomst från trä­förädling, turism, jakt och fiske eller skogens skafferi, alltså mat från skogen. En förutsättning är att man har egen skogsmark.

Varför behövs ett nätverk?
– Det är viktigt att man som mångbrukare har någonstans att vända sig för att få kontakt med andra eller hjälp att föra sin talan. Men kittet i nätverket ska vara utbildning. Som medlem ska man vara beredd på att anordna kurser och dela med sig av den kompetens man har. 
– Det är också till nätverket den som vill ha kontakt med mångbrukare kan vända sig.

Läs hela artikeln i SKOGEN 12/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons