Många vill plantera hos Sveaskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Många vill jobba hos Sveaskog med att sätta totalt 60 miljoner plantor i marken. Foto: Anders Westergren.
Sveaskog startar nu två planteringslag i egen regi. Intresset för att jobba som plantör är överväldigande, enligt bolaget.

Sveaskog ska sätta 60 miljoner plantor i marken innan sommaren är slut. Därför startas nu egna planteringslag i Bergslagen och Älvsbyn.

Annons
Annons

”Det känns oerhört positivt att vi kan anställa i en tid som denna, samtidigt som vi säkerställer säsongens plantering. Vi är överväldigade över det stora gensvar vi fått, att så många visat intresse för att arbeta som plantörer, säger Bruno Bystrand, chef för Sveaskogs resultatområde Norra Bergslagen, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Sveaskog egna planteringslag i Sorsele och Åsele. 

”Det är personer med varierad bakgrund. De flesta har lokal anknytning och flera har behov av jobb då deras tillvaro på ett eller annat sätt har påverkats med anledning av coronapandemin. I Bergslagen har vi till exempel en tjej från Kina med i laget. Det är roligt eftersom det ger en extra dimension, då vi kan bidra med språkträning och därmed integration, berättar Jonas Morsing, arbetsledare som till vardags arbetar som maskinförare på Sveaskog.

Valet av Älvsbyn som plats för ett av planteringslagen beror delvis på att man vill öka intresset i Norrbotten för att arbeta i skogen, uppger Sveaskog.    

Bolaget menar att de egna arbetslagen är ett komplement till det etablerade samarbetet med planteringsentreprenörer. Att ha planteringslag i egen regi ger också viktig kunskap om entreprenörernas vardag, hävdar Sveaskog.

” Dels om produktivitet, dels om hur vi kan vidareutveckla planteringsverksamheten. Det är viktigt för oss att förstå entreprenörens vardag. Vi klarar oss inte utan våra entreprenörer,” säger Mattias Torger, produktionschef för marknadsområde Nord på Sveaskog.

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons