Många vill plantera hos Sveaskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Många vill jobba hos Sveaskog med att sätta totalt 60 miljoner plantor i marken. Foto: Anders Westergren.
Sveaskog startar nu två planteringslag i egen regi. Intresset för att jobba som plantör är överväldigande, enligt bolaget.

Sveaskog ska sätta 60 miljoner plantor i marken innan sommaren är slut. Därför startas nu egna planteringslag i Bergslagen och Älvsbyn.

Annons
Annons

”Det känns oerhört positivt att vi kan anställa i en tid som denna, samtidigt som vi säkerställer säsongens plantering. Vi är överväldigade över det stora gensvar vi fått, att så många visat intresse för att arbeta som plantörer, säger Bruno Bystrand, chef för Sveaskogs resultatområde Norra Bergslagen, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Sveaskog egna planteringslag i Sorsele och Åsele. 

”Det är personer med varierad bakgrund. De flesta har lokal anknytning och flera har behov av jobb då deras tillvaro på ett eller annat sätt har påverkats med anledning av coronapandemin. I Bergslagen har vi till exempel en tjej från Kina med i laget. Det är roligt eftersom det ger en extra dimension, då vi kan bidra med språkträning och därmed integration, berättar Jonas Morsing, arbetsledare som till vardags arbetar som maskinförare på Sveaskog.

Valet av Älvsbyn som plats för ett av planteringslagen beror delvis på att man vill öka intresset i Norrbotten för att arbeta i skogen, uppger Sveaskog.    

Bolaget menar att de egna arbetslagen är ett komplement till det etablerade samarbetet med planteringsentreprenörer. Att ha planteringslag i egen regi ger också viktig kunskap om entreprenörernas vardag, hävdar Sveaskog.

” Dels om produktivitet, dels om hur vi kan vidareutveckla planteringsverksamheten. Det är viktigt för oss att förstå entreprenörens vardag. Vi klarar oss inte utan våra entreprenörer,” säger Mattias Torger, produktionschef för marknadsområde Nord på Sveaskog.

 

 

 

 

 

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons