Många vill hålla klimatkurs

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Bengt Ek.
Möjligheten att söka pengar för att anordna utbildningar om skog med inriktning miljö och klimat lockade många. Ansökningarna gällde dubbelt så mycket pengar mot vad som finns att dela ut.

Skogsstyrelsen har utlyst drygt 20 miljoner kronor till utbildningssatsningen. Ansökningar på över 50 miljoner kronor har kommit in. Utlysningen, som vänder sig till skogliga företag och organisationer, har nu stängt.

Annons
Annons

Carina Berggren ansvarar för stödet kompetensutveckling på Skogsstyrelsen. Hon tror att det finns flera anledningar till det stora söktrycket.
– Skogen är aktuell i samhällsdebatten på flera sätt, till exempel i klimatfrågan. Det kan bidra till att fler vill lära sig mer. Det finns ett sug efter kunskap för att kunna fatta bra beslut i sin verksamhet, säger hon i ett pressmeddelande.
Även pandemin har ökat efterfrågan på flexibla utbildningsformer.
– Vi ser att många vill anordna kurser som mixar digitala träffar med fysiska och överlag utveckla fler digitala alternativ, som webbseminarier, säger Carina Berggren
De utlysta pengarna ryms inom EU:s landsbygdsprogram och dess stöd till kompetensutveckling.
Stödet har funnits sedan 2016. Sedan starten har drygt 68 miljoner kronor beviljats för att anordna utbildningar inom olika skogliga ämnen som klimat, vatten och vilt.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norrbotten värst drabbat av törskate

  Kategorier: Skogsforskning, törskate
  Vid inventering av törskate i tallungskog visade sig 88 procent av undersökta bestånd i Norrbotten ha förekomst av skadesvampen.
 • Annons
 • Bra delår för Mellanskog

  Mellanskogs resultat gick kraftigt uppåt under årets första nio månader jämfört med i fjol.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I dagarna landar SKOGEN 10/2021 i brevlådorna hos prenumeranterna. Redan nu finns den i digital form. Temat den här månaden är Virkesaffären.
 • Annons
 • ”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

  SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.
 • Urstarkt kvartal för Södra

  Södras redovisar ett mycket starkt resultat för tredje kvartalet. Resultatförbättringarna gäller både sågade trävaror och massa.
 • Annons