Många vill gå skogsutbildning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Ryssbygymnasiet.
Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
Under hösten läste ett 60-tal studenter kurser vid Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap. Det är framför allt två masterprogram, Euroforester och Skogsbruk med många mål, som lockar.
– Jag tror aldrig vi har varit så många och vi fortsätter att växa. Till hösten börjar det treåriga kandidatprogrammet Skog och landskap, berättar programdirektör Karin Hjelm i ett nyhetsbrev från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
 
Det kommer alltså att finnas tre skogliga program till hösten.
Dessa är Euroforester, ett tvåårigt mastersprogram med inriktning hållbar förvaltning av skogens resurser och mångfald i ett internationellt perspektiv. Hår studerar många från länderna kring Östersjön. Detta som en följd av att programmet började som ett samarbete med de baltiska länderna, 
Skogsbruk med många mål är ett tvåårigt masterprogram i samverkan med Linnéuniversitetet. Utbildningen har sitt ursprung i ett projekt om framtidens skogsskötsel i södra Sverige där Skogforsk är delaktigt. Programmet anpassades redan från början för att genomföras på distans.
Till hösten blir det premiär för den treåriga kandidatutbildningen Skog och landskap som varvar två kompetenser, nämligen skogsvetenskap och landskapsarkitektur.I utbildningen ingår bland annat att utforma tätortsnära skogar. Efter examen kan man börja jobba direkt eller bygga på med ett tvåårigt mastersprogram med samma inriktning.
 
Även Ryssbygymnasiet, där naturbruk är ett av två övergripande program, har många sökande. Till hösten ser det ut att bli rekord i antal elever som väljer skolan som sitt förstahandsval, enligt ett pressmeddelande. 
Naturbruksprogrammet har inriktningar mot jakt och viltvård, naturturism, skogsbruk (med bland annat maskinkörning) samt en naturvetenskaplig fördjupning.Här finns även ett program för dem som vill jobba inom restaurangnäringen. Ryssbygymnasiet är beläget mellan Växjö och Ljungby och har riksintag.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons