Många kollotjejer redan frälsta

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.

Skogskollo för tjejer arrangeras av Skogstekniska klustret i Västerbotten för sjätte­klassare. Tanken är att de ska bli intresserade av skogen som arbetsfält, men enligt examensarbetet har deltagarna ofta släkt och vänner som antingen äger skog eller arbetar i branschen. 

Annons
Annons

Tjejer på skogskolloSkogskollo lockar tjejer som redan har en tydlig relation till skogen.
Foto från Skogen i Skolan. Fotograf: Sandra Lee Pettersson
De vittnade ändå om att de fått en ännu mer positiv upplevelse av skogen efter kollot och att de fått med sig fina minnen.

Däremot svarade ganska få av tjejerna att kollot ökat deras intresse för att söka sig till skogliga utbildningar.
– Branschen måste fundera på hur man tidigt når ut till kvinnor som inte redan är intresserade av skog. Det behövs nya sätt att rekrytera både kvinnor och män, säger Sofie Dahlén Sjöbergh.

SKOGEN 10/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons