Många ekorrar sjuka av parasit

4 augusti 2020 Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.

Många ekorrar sjuka av parasit

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som upptäckt att så många som 40 procent av undersökta ekorrar var smittade av Cryptosporidier. En del av dem var väldigt sjuka.

”Resultatet var överraskande, att det var så pass många djur vi hittade det i. Dels är det högt jämfört med andra djurslag där vi hittar den här parasiten, men också att vi dessutom hittar det i individer av alla åldrar var intressant”, säger forskaren Karin Troell till Sveriges Radio P4.

Parasiten kan överföras till människor och orsaka svår diarré, feber, buksmärta och illamående. Ett utbrott i det kommunala dricksvattnet i Östersund 2010 gjorde 27 000 personer magsjuka.

Normalt sett drabbas bara 12 personer per år i Sverige. Men just i år har Folkhälsomyndigheten hittat parasiten i ovanligt många prover från människor. Enligt myndigheten bör man tvätta händerna för att undvika smittan. Man bör också skölja grönsaker som ska ätas råa och kommer från odlingar där ekorren kan ha varit.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Simeon säljer på Biometria
SkogsJobb