Många ekorrar sjuka av parasit

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Kenneth Johansson, SKOGENbild.
Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som upptäckt att så många som 40 procent av undersökta ekorrar var smittade av Cryptosporidier. En del av dem var väldigt sjuka.

Annons
Annons

”Resultatet var överraskande, att det var så pass många djur vi hittade det i. Dels är det högt jämfört med andra djurslag där vi hittar den här parasiten, men också att vi dessutom hittar det i individer av alla åldrar var intressant”, säger forskaren Karin Troell till Sveriges Radio P4.

Parasiten kan överföras till människor och orsaka svår diarré, feber, buksmärta och illamående. Ett utbrott i det kommunala dricksvattnet i Östersund 2010 gjorde 27 000 personer magsjuka.

Normalt sett drabbas bara 12 personer per år i Sverige. Men just i år har Folkhälsomyndigheten hittat parasiten i ovanligt många prover från människor. Enligt myndigheten bör man tvätta händerna för att undvika smittan. Man bör också skölja grönsaker som ska ätas råa och kommer från odlingar där ekorren kan ha varit.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons