Många angripna granar står kvar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Stående skog angripen av granbarkborre. Foto: Bengt Ek.
Angreppen av granbarkborre har visserligen minskat i år men det handlar fortfarande om mycket stora skador. Dessutom står många angripna träd kvar i skogen.

Sommarens barkborreskador summeras efter Skogsstyrelsens första bedömning till 5 miljoner kubikmeter dödad gran i Svealand och 1,7 miljoner kubik i Götaland. Det innebär en minskning jämfört med fjolåret då totalt 8 miljoner kubikmeter dödades av skadeinsekten.

Annons
Annons

Men omfattningen ger ändå miljardförluster för drabbade skogsägare. Dessutom tycks många rödbruna granar stå kvar längs vägarna framför allt i Svealand, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen. 

– Vi gör bedömningen att över hälften av de granar som angripits i år fortfarande står kvar. Det är allvarligt, eftersom en av de viktigaste åtgärderna för att bekämpa granbarkborrarna och rädda så mycket virkesvärde som möjligt, är att avverka träden medan angreppen är färska. Problemet är att det är svårt att hinna med, säger Tomas Blom, skogsförvaltningschef på Billerud Korsnäs.

Det är stora skillnader mellan olika län hur mycket som avverkats. Skogsstyrelsen och andra inom projektet Stoppa borrarna kommer nu att undersöka varför angripen skog inte tas om hand.

– De granar som börjat bli roströda kan fortfarande ha ett visst virkesvärde kvar. Det är också möjligt att man får med sig en del granbarkborrar ut ur skogen om barken sitter kvar vid avverkningen. Men både bekämpningseffekten och det ekonomiska värdet minskar ju längre tid man väntar, säger Kerstin Ström, projektledare på Skogsstyrelsen.

Den preliminära bedömningen bygger på inventeringar som Skogsstyrelsen, Södra, Billerud Korsnäs och Skogssällskapet gjort i slutet av augusti och början av september. Den slutgiltiga uppskattningen av årets barkborreskador kommer att ske senare i år och baseras på en objektiv skadeinventering på landsdelsnivå som görs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Publicerad:
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons