Skogsindustrierna anser att förslagen från EU innehåller en detaljstyrning av hur skogen ska skötas som minskar möjligheterna för svensk skog att bidra till klimatomställningen. Exempel på detta, menar Skogsindustrierna, är att EU vill påverka vilka produkter som tillverkas. Preferensen för långlivade produkter är tydlig.
– Här saknas en övergripande förståelse för hur skogsbruk och träbaserade värdekedjor fungerar och bidrar till att minska klimatförändringar. Så kallade lång- och kortlivade produkter kan inte ställas mot varandra. I skogsindustri används trädets alla delar på ett resurseffektivt sätt, säger Emma Berglund, skogsdirektör med fokus på EU-frågor, i en skriftlig kommentar.
Som exempel nämner hon att såväl tunt gallringsvirke som spill från kvalitetstimmer tas tillvara för att tillverka papper och skivmaterial.
I mitten av juli kommer EU att presentera en officiell skogsstrategi samt två förslag på revideringar av lagstftningar kopplade till klimat. Det handlar om LULUCF, förordningen om utsläpp och upptag från markanvändning, samt EU ETS som är ett utsläppshandelssystem.
– Vi vill inte bidra till ökad polarisering men det kommissionen föreslår är så drastiskt att även våra kommentarer tvingas bli drastiska, säger Viveka Beckeman.