Maciej Zaremba utsedd till Årets Miljöjournalist

4 december 2012 Maciej Zaremba tilldelas priset Årets Miljöjournalist 2012 av Miljöjournalisternas förening. Han får priset för sin artikelserie Skogen vi ärvde. Artikelserien har väckt stor uppmärksamhet och debatterats flitigt. Sveriges radio hakade på och ägnade en hel temaserie år skogen. Skogsfrågorna och miljödebatten har lyfts upp och debatten om hyggesfritt skogsbruk och alternativa skötselmetoder tagit fart.

Maciej Zaremba utsedd till Årets Miljöjournalist

Maciej belönades med en prissumma på 25 000 kr när prisutdelningen ägde rum den 3  december på Miljöjournalisternas julfest, där ett hundratal journalister och andra miljöintresserade gäster samlats.

Under prisutdelningen kommenterade  Maciej Zaremba priset så här:
– Jag är chockad, generad och överväldigad. Det finns inget som värmer en journalists hjärta som att få uppskattning från kollegor.
– Skogen vi ärvde var utan att överdriva något utav det mest spännande jag gjort. Det är äkta konflikter, det går inte att säga vem som har rätt och vem som har fel.

Juryns utlåtande:
Maciej Zaremba tilldelas priset Årets Miljöjournalist för artikelserien Skogen vi ärvde i Dagens Nyheter. Genom kritiskt granskande journalistik skapar Zaremba ett insiktsfullt dokument där han belyser den trångsynthet, de motsättningar och bristen på transparens som präglar förvaltningen av en viktig naturresurs och betydande industri.  Därmed påverkas allas vår vardag. Zarembas möten med människor, historiska perspektiv och litterära spänst utvecklas i ett själfullt tidsdokument av stort journalistiskt värde.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb