Lyssna på dem som gör det lilla extra

7 september 2017 På reportageresa i Finland mötte jag skogsägare Rolf Wickström i Sibbo. Människor som han finns nog i de flesta skogsländer. Deras engagemang är totalt och inställningen till skogsbrukande lustfyllt.

Rolf Wickström har alltid tyckt om att ”göra det lilla extra”. Det gällde även när han under många år jobbade som skötselrådgivare i skogsvårdsföreningen Södra Skogsreviret.  
– En gång föreslog jag, kanske lite på skämt, att vi skulle fälla ­träden över bilvägen i stället för i andra riktningen där ungskogen skulle skadas. Skogsägaren nappade direkt och stängde av vägen. Bilarna fick vänta medan virket fälldes och fraktades. Markägaren var helnöjd, berättar han.

Rolf WickströmRolf WickströmDet har också hänt att Rolf Wickström erbjudit maskinförare en bonus, två euro per kubik, om de avlägsnar överståndare med sådan försiktighet att plantskogen inte skadas.

Den här typen av kreativa insatser har blivit uppskattade. Han har suttit med vid förhandlingsbordet när staten ska lösa in mark. Skambud förekommer och man börjar förstå varför så många skogsägare har velat ha Rolf Wickström vid sin sida.
– Här gäller det att fundera: Kanske lönar det sig att kräva utbytesmark i stället för pengar? Och i så fall: Ska mark som är attraktiv att bygga på ersättas med betydligt mer skogsmark? Vid ett tillfälle fick vi till slut två hektar utbytesskog per 100 meter strand, berättar han.

Nu ska Rolf Wickström bli skogsägare på heltid, men han fortsätter att göra det lilla extra. Han gör skogen trevlig för besökare genom att plantera blommor och röja vid stigar. Han planterar nya trädslag och experimenterar med plockhuggning, bland annat.

Han skaffar sig ovärderliga erfarenheter. Det är bara att hoppas att man lyssnar till sådana som han. Att kunskaperna sprids till forskare och längs hela vägen till beslutsfattarna. Allt annat vore slöseri.

SKOGEN 8/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb