Lyft för Malwa i fjol

5 mars Malwa Forest, tillverkare av beståndsgående skogsmaskiner, ökade såväl omsättning som vinst 2023.

Lyft för Malwa i fjol
Hans Lindberg, vd för Malwa Forest (pressbild).

Omsättningen ökade med nästan 30 procent och nådde 162 miljoner. Resultatet på 14 miljoner kronor innebär en ökning med 40 procent jämfört med 2022.

Enligt ett pressmeddelande från företaget ligger en lyckad exportsatsning bakom tillväxten. Exporten ökade med tio procent och den står nu totalt för 70 procent av omsättningen.

– Det var ett riktigt bra år för Malwa, vi fortsätter göra rekord i levererade maskiner och är särskilt stolta över hur väl de tas emot av entreprenörer på både befintliga och nya marknader. Efter en något trög höst har vi inlett 2024 med en stark orderingång och jag förväntar mig en tvåsiffrig tillväxt även i år, säger vd Hans Lindberg,

Även nytillkomna åttahjuliga skördaren Malwa 980 har enligt honom bidragit till fjolårets ökade tillväxt. Nu ökar produktionstakten av maskinen kraftigt för att möta efterfrågan.

Företaget profilerar sig också genom att genomföra gallringsstudier tillsammans med forskningsinstitut och industripartner.

Studierna använder Malwa Forest i sin roll som fanbärare för metoden Low impact forestry (skogsbruk med liten påverkan) både nationellt och internationellt, enligt Hans Lindberg.

I metoden används beståndsgående maskiner, alltså små maskiner som kan kryssa mellan träden och inte kräver stickvägar.

Malwa har huvudkontor och tillverkning i Skene i Västergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb