Lustmördare går lösa i skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Visst är det härligt att trampa sönder den sköra ishinnan på vattenpölar?! För mig gick suget aldrig över med åren. Det finns kanske en liten lustmördare i oss alla.

Det finns åtminstone många lustmördare i miljö­debatten. I helgen läste jag i den nya boken ”En skog av möjligheter” av skogsägaren och skogsforskaren Ola Engelmark. Precis som Mikael Johansson i det här ­numret av SKOGEN hugger Engelmark fram ekarna i sin skog. Han sjuder av lust att tänka nytt, vårda allt liv i skogen, hitta annorlunda affärsidéer, fundera över hur vi kan ändra tankesätt för att bejaka alla möjligheter.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 2/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Men även Engelmark tycks ha en liten lustmördare i sig. Inte en som mördar av lust, utan mördar lusten. De första nio kapitlen handlar därför i stort sett om hur galet skogarna sköts i dag. Det behövs ingen polisutredning för att fastställa att lusten blev mördad långt innan läsaren hann fram till de inspirerande kapitlen.

Miljöbudskap och ett avståndstagande till skogsbrukarna tycks hänga ihop lika oskiljaktigt som ulltickan och ­gammelgranen. Vi på Föreningen Skogen stängde till slut kommentarsfälten på nätet för att vi inte kom till­rätta med miljövänner som ville frälsa skogsbrukarna med hjälp av personangrepp. Och Naturskyddsföre­ningen raggar medlemmar genom att visa upp hemska ­hyggen. Det har gett många nya medlemmar, kanske många av dem är föräldrar som uppfostrar sina barn genom att skälla ut dem.

Det hade varit roligt att vara med på mötet när strategerna plötsligt sken upp och sa till varandra att ”om vi bara sågar alla skogsägare, skogsarbetare och skogliga skärmarbetare så kommer de att tycka som vi”.

Men det vore dumt att bara skylla på naturvårdens aktivister. En del branschfolk smyger också gärna omkring i skogen och dödar lusten till variation. Eller som en luttrad virkesköpare sa en gång: ”Skogsindustrin vill ju faktiskt också ha en strömlinjeformad produktion, som andra industrier. Även om vi är utsmetade över hela landet.”

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSå. Därmed har jag visat vad jag skrev i inledningen: Att även jag har en liten lustmördare i mig. För vilken ideell naturvårdare blir peppad att uppmuntra skogsbrukare efter de här raderna?

Det hjälper nog inte om jag nu hyllar Naturskyddsföreningen för att man faktiskt ger naturvårdspris till årets naturvårdande ­skogs­ägare. I det stora hela verkar båda sidor redan ha stampat sönder den bräckliga isen. Så frestande att förstöra. Även om man efteråt bara blir lerig på byxbenen och blöt och kall om fötterna.

SKOGEN 2/2018

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons
 • Lena Larsson

  Så minskar skogsbruket utsläppen

  Skogens roll i klimatarbetet är betydelsefull och branschen slår sig gärna för bröstet så att hjälte­glorian guppar. Men skogs­brukets verksamheter i sig sörplar bränsle och genererar utsläpp och det finns stort utrymme för förbättringar.
 • Visst hopp om minskade barkborreskador

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Under 2019 minskade förökningen av granbarkborre jämfört med 2018. Det ger visst hopp om att ökningstakten av barkborreskador avtar i sommar, enligt en studie från SLU.
 • Annons