Lustmördare går lösa i skogen

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Visst är det härligt att trampa sönder den sköra ishinnan på vattenpölar?! För mig gick suget aldrig över med åren. Det finns kanske en liten lustmördare i oss alla.

Det finns åtminstone många lustmördare i miljö­debatten. I helgen läste jag i den nya boken ”En skog av möjligheter” av skogsägaren och skogsforskaren Ola Engelmark. Precis som Mikael Johansson i det här ­numret av SKOGEN hugger Engelmark fram ekarna i sin skog. Han sjuder av lust att tänka nytt, vårda allt liv i skogen, hitta annorlunda affärsidéer, fundera över hur vi kan ändra tankesätt för att bejaka alla möjligheter.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 2/2018Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
Men även Engelmark tycks ha en liten lustmördare i sig. Inte en som mördar av lust, utan mördar lusten. De första nio kapitlen handlar därför i stort sett om hur galet skogarna sköts i dag. Det behövs ingen polisutredning för att fastställa att lusten blev mördad långt innan läsaren hann fram till de inspirerande kapitlen.

Miljöbudskap och ett avståndstagande till skogsbrukarna tycks hänga ihop lika oskiljaktigt som ulltickan och ­gammelgranen. Vi på Föreningen Skogen stängde till slut kommentarsfälten på nätet för att vi inte kom till­rätta med miljövänner som ville frälsa skogsbrukarna med hjälp av personangrepp. Och Naturskyddsföre­ningen raggar medlemmar genom att visa upp hemska ­hyggen. Det har gett många nya medlemmar, kanske många av dem är föräldrar som uppfostrar sina barn genom att skälla ut dem.

Det hade varit roligt att vara med på mötet när strategerna plötsligt sken upp och sa till varandra att ”om vi bara sågar alla skogsägare, skogsarbetare och skogliga skärmarbetare så kommer de att tycka som vi”.

Men det vore dumt att bara skylla på naturvårdens aktivister. En del branschfolk smyger också gärna omkring i skogen och dödar lusten till variation. Eller som en luttrad virkesköpare sa en gång: ”Skogsindustrin vill ju faktiskt också ha en strömlinjeformad produktion, som andra industrier. Även om vi är utsmetade över hela landet.”

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSå. Därmed har jag visat vad jag skrev i inledningen: Att även jag har en liten lustmördare i mig. För vilken ideell naturvårdare blir peppad att uppmuntra skogsbrukare efter de här raderna?

Det hjälper nog inte om jag nu hyllar Naturskyddsföreningen för att man faktiskt ger naturvårdspris till årets naturvårdande ­skogs­ägare. I det stora hela verkar båda sidor redan ha stampat sönder den bräckliga isen. Så frestande att förstöra. Även om man efteråt bara blir lerig på byxbenen och blöt och kall om fötterna.

SKOGEN 2/2018

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons