Lucifereffekten skrämmer bort ungdomar

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Stress, produktion, produktion!! Mycket resor, relativt dåligt betalt.” Kommentarerna kommer från en undersökning varför maskinförare lämnat skogsbranschen. Bemanningen i avverkning blir allt mer brännande på flera håll i landet. Enligt en beräkning behövs det 500 nya skogsmaskinförare om året.

Bengt EkSamtidigt lyckas de flesta skogsgymnasierna inte fylla sina platser. Bara ett fyllde förra året med förstahandssökande. Det framgår av en högintressant sammanställning av läget som gjorts av Ebbe Lindberg på Skogsmästarskolan.

Annons
Annons

Hans rapport visar även hur mycket som görs för att förbättra situationen, bland intresseorganisationer, bolag, skogsägareföreningar och entreprenadföretag. Det handlar om olika informationskampanjer, elevpengar till arbetsgivare, ”Sveriges bästa prao”, marknadsföring av skolorna, programråd på gymnasierna, ”elevmaskiner” på företagen och praktikantinriktade avverkningslag.

Men Lindberg kan också lista en lång rad problem, som många gånger är känsliga att prata om: Låg yrkesstatus, dåligt ledarskap på arbetsplatserna, lågutbildade företagsledare som för vidare synen på att jobbet inte kräver påbyggnadsutbildning, bättre villkor i  andra maskinjobb, negativa attityder inom branschen, sjunkande arbetsmoral bland en del elever och falerade kampanjer mot underrepresenterade ungdomsgrupper.

Det finns en till rapport som varje oroad rekryterare bör läsa. Det är Bengt Agers studie av skogsarbetets rationalisering de senaste 111 åren. Han pekar på de senaste årtiondenas ekonomiska press på entreprenörer som har varit framgångsrik för att uppnå  rationalisering. Men han pekar också på ”lucifereffekten”, hur ekonomiskt tryck kan ta fram det sämsta hos företagsledningen. I skogen har den bidragit till en ”avhumanisering” där man avskaffat överlappande skift, minskat arbetsväxlingen och skapat längre jobbresor.

Men Ager pekar också på nobelpristagaren Elinor Ostroms  studier av hur man kan bygga tillit genom samverkan. För att spara pengar behövs tekniska innovationer. För att locka duktiga medarbetare krävs sociala innovationer: Människovänliga organisationer och drivkrafter som i slutänden ger arbetsglädje,  humanare arbetstider, jobb i hemtrakten, varierande arbete året runt och lönsamhet utan stress. Men  sociala innovationer har inte rönt ens tillnärmelsevis samma intresse som de tekniska, konstaterar Ager. Alla som är engagerade i skogsbranschen  behöver ta upp den bollen.

Kommentera gärna ledaren och ladda ned rapporterna:
Lindbergs rapport
Agers rapport

Ledare, SKOGEN 11/12

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons