Lövbrist stänger sågverk

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Brist på lövträ av sågkvalitet drabbar Södra som avvecklar sågverket i Traryd. "Det är klart att lövunderskottet spelar in", säger Håkan Svensson, affärsområdeschef Södra Wood.

Södra avvecklar sitt lövsågverk i Traryd. En av anledningarna är bristen på lövtimmer.

Annons
Annons

-Det gäller särskilt ek och björk. Inte så att det inte finns lövskog, men det finns inte tillräckligt av de sågbara delarna, säger Håkan Svensson.

20 anställda berörs av nedläggningen som kommer att göras stegvis under 2016.Södra har vid flera tillfällen sagt att de vill satsa på lövskog. Föreningen lovar rådgivning till skogsägare som vill satsa.  Bland annat har de tillsatt en särskild lövskötselexpert. Sedan några år har man även ökat framställningen av lövträdplantor.  I dagsläget råder dock brist på sågbart lövtimmer.

För fyra år sedan ställde sågverket i Traryd om från barr- till lövsågning för att bättre kunna ta hand om medlemmarnas lövtimmer. Sågen har på senare tid fått dryga ut med barrträ och nu stängs den alltså.  Södra kommer dock att behålla sin lövsåg i Djursdala.

Publicerad:
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons