Lööf lovar pengar och ändrad skogspolitik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Annie Lööf (pressbild).
Minst 200 miljoner kronor mer till skogsägare i ersättning för skydd av skog. Det kräver Centerpartiets partiledare Annie Lööf och lovar en skogspolitik med ny inriktning i en artikel i DN.

I en lång intervju i dagens DN berättar Annie Lööf att det inte var förrän punkt 26 , den om stärkt äganderätt till skogen, var på plats i januariavtalet som Centerpartiet ansåg att man kunde släppa fram Stefan Löfvén som statsminister.

Annons
Annons

– Det var en väldigt viktig del för oss i förhandlingarna. Det var ett skäl till att vi strandade i december. Sedan fick vi hela det här skogspaketet. Det viktiga var att se skogsägarna som en del i den gröna omställningen och att stärka den privata äganderätten, säger hon till tidningen.

Annie Lööf är kritisk till den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lade och där pengar till naturvård, som skydd av skog, minskade kraftigt.

Centerpartiet kräver nu att de 200 ägare som inte fått ersättning ska få det redan i vårändringsbudgeten.

I artikeln säger Annie Lööf att den förra socialdemokratiska regeringen, där Miljöpartiet varit väldigt drivande, gick för långt i att skydda skog från brukande. Hon påpekar att många av landets skogsägare värnar om sin skog och jobbar långsiktigt, man måste lita på dem, säger hon.

– Inriktningen på svensk skogspolitik kommer att förändras, säger Annie Lööf.

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons