Lööf lovar pengar och ändrad skogspolitik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Annie Lööf (pressbild).
Minst 200 miljoner kronor mer till skogsägare i ersättning för skydd av skog. Det kräver Centerpartiets partiledare Annie Lööf och lovar en skogspolitik med ny inriktning i en artikel i DN.

I en lång intervju i dagens DN berättar Annie Lööf att det inte var förrän punkt 26 , den om stärkt äganderätt till skogen, var på plats i januariavtalet som Centerpartiet ansåg att man kunde släppa fram Stefan Löfvén som statsminister.

Annons
Annons

– Det var en väldigt viktig del för oss i förhandlingarna. Det var ett skäl till att vi strandade i december. Sedan fick vi hela det här skogspaketet. Det viktiga var att se skogsägarna som en del i den gröna omställningen och att stärka den privata äganderätten, säger hon till tidningen.

Annie Lööf är kritisk till den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna lade och där pengar till naturvård, som skydd av skog, minskade kraftigt.

Centerpartiet kräver nu att de 200 ägare som inte fått ersättning ska få det redan i vårändringsbudgeten.

I artikeln säger Annie Lööf att den förra socialdemokratiska regeringen, där Miljöpartiet varit väldigt drivande, gick för långt i att skydda skog från brukande. Hon påpekar att många av landets skogsägare värnar om sin skog och jobbar långsiktigt, man måste lita på dem, säger hon.

– Inriktningen på svensk skogspolitik kommer att förändras, säger Annie Lööf.

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons