MINDRE.

Logset gör ny hybrid

19 juli 2019 Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.

Logset gör ny hybrid

Maskintillverkaren Logset lanserar en ny ­skördare med hybriddrift, det vill säga en ­kombination av en diesel- och en elmotor som samverkar. Den heter 8H GTE Hybrid och är mindre än företagets tidigare hybridskördare 8H GTE Hybrid som lanserades 2016 (se bland annat SKOGEN 11/2016) och som enligt till­verkaren är världens största skördare på hjul. 

– Logsets teknologi är nu redo att användas även för skördare av mindre storlek, säger företagets försäljningsdirektör Pascal Réty i ett pressmeddelande. 
Den nya maskinen har förutom elmotor och superkondensatorer som lagrar energi en dieselmotorn Power 74 LFTN från Agco som uppfyller steg fem i EU:s utsläppsdirektiv.

Enligt Logset ger hybridsystemet upp till 100 kilowatt extra effekt.
– Hybridskördaren har lägre driftskostnader jämfört med en traditionell skördare, vilket är en av dess stora fördelar. Bränsleförbrukningen kan vara upp till 30 procent lägre. Det är tydligt att hybridteknologi spelar en viktig roll i framtidens hållbara skogsbruk, säger Pascal Réty i pressmeddelandet.

Logset skriver att den mindre hybridmodellen ”är lämpad för  flera olika marknader” och kan utrustas med något av Logsets aggregat TH65 eller TH75.  

SKOGEN 6-7/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogenJobb