Logset gör ny hybrid

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Logset 8H GTE Hybrid
Logset 8H GTE Hybrid har både diesel- och elmotor, vilket ger lägre utsläpp och driftskostnader.
MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.

Maskintillverkaren Logset lanserar en ny ­skördare med hybriddrift, det vill säga en ­kombination av en diesel- och en elmotor som samverkar. Den heter 8H GTE Hybrid och är mindre än företagets tidigare hybridskördare 8H GTE Hybrid som lanserades 2016 (se bland annat SKOGEN 11/2016) och som enligt till­verkaren är världens största skördare på hjul. 

Annons
Annons

– Logsets teknologi är nu redo att användas även för skördare av mindre storlek, säger företagets försäljningsdirektör Pascal Réty i ett pressmeddelande. 
Den nya maskinen har förutom elmotor och superkondensatorer som lagrar energi en dieselmotorn Power 74 LFTN från Agco som uppfyller steg fem i EU:s utsläppsdirektiv.

Enligt Logset ger hybridsystemet upp till 100 kilowatt extra effekt.
– Hybridskördaren har lägre driftskostnader jämfört med en traditionell skördare, vilket är en av dess stora fördelar. Bränsleförbrukningen kan vara upp till 30 procent lägre. Det är tydligt att hybridteknologi spelar en viktig roll i framtidens hållbara skogsbruk, säger Pascal Réty i pressmeddelandet.

Logset skriver att den mindre hybridmodellen ”är lämpad för  flera olika marknader” och kan utrustas med något av Logsets aggregat TH65 eller TH75.  

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons