Logset gör ny hybrid

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Logset 8H GTE Hybrid
Logset 8H GTE Hybrid har både diesel- och elmotor, vilket ger lägre utsläpp och driftskostnader.
MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.

Maskintillverkaren Logset lanserar en ny ­skördare med hybriddrift, det vill säga en ­kombination av en diesel- och en elmotor som samverkar. Den heter 8H GTE Hybrid och är mindre än företagets tidigare hybridskördare 8H GTE Hybrid som lanserades 2016 (se bland annat SKOGEN 11/2016) och som enligt till­verkaren är världens största skördare på hjul. 

Annons
Annons

– Logsets teknologi är nu redo att användas även för skördare av mindre storlek, säger företagets försäljningsdirektör Pascal Réty i ett pressmeddelande. 
Den nya maskinen har förutom elmotor och superkondensatorer som lagrar energi en dieselmotorn Power 74 LFTN från Agco som uppfyller steg fem i EU:s utsläppsdirektiv.

Enligt Logset ger hybridsystemet upp till 100 kilowatt extra effekt.
– Hybridskördaren har lägre driftskostnader jämfört med en traditionell skördare, vilket är en av dess stora fördelar. Bränsleförbrukningen kan vara upp till 30 procent lägre. Det är tydligt att hybridteknologi spelar en viktig roll i framtidens hållbara skogsbruk, säger Pascal Réty i pressmeddelandet.

Logset skriver att den mindre hybridmodellen ”är lämpad för  flera olika marknader” och kan utrustas med något av Logsets aggregat TH65 eller TH75.  

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons