Logset gör ny hybrid

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Logset 8H GTE Hybrid
Logset 8H GTE Hybrid har både diesel- och elmotor, vilket ger lägre utsläpp och driftskostnader.
MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.

Maskintillverkaren Logset lanserar en ny ­skördare med hybriddrift, det vill säga en ­kombination av en diesel- och en elmotor som samverkar. Den heter 8H GTE Hybrid och är mindre än företagets tidigare hybridskördare 8H GTE Hybrid som lanserades 2016 (se bland annat SKOGEN 11/2016) och som enligt till­verkaren är världens största skördare på hjul. 

Annons
Annons

– Logsets teknologi är nu redo att användas även för skördare av mindre storlek, säger företagets försäljningsdirektör Pascal Réty i ett pressmeddelande. 
Den nya maskinen har förutom elmotor och superkondensatorer som lagrar energi en dieselmotorn Power 74 LFTN från Agco som uppfyller steg fem i EU:s utsläppsdirektiv.

Enligt Logset ger hybridsystemet upp till 100 kilowatt extra effekt.
– Hybridskördaren har lägre driftskostnader jämfört med en traditionell skördare, vilket är en av dess stora fördelar. Bränsleförbrukningen kan vara upp till 30 procent lägre. Det är tydligt att hybridteknologi spelar en viktig roll i framtidens hållbara skogsbruk, säger Pascal Réty i pressmeddelandet.

Logset skriver att den mindre hybridmodellen ”är lämpad för  flera olika marknader” och kan utrustas med något av Logsets aggregat TH65 eller TH75.  

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons