Logset gör ny hybrid

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Logset 8H GTE Hybrid
Logset 8H GTE Hybrid har både diesel- och elmotor, vilket ger lägre utsläpp och driftskostnader.
MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.

Maskintillverkaren Logset lanserar en ny ­skördare med hybriddrift, det vill säga en ­kombination av en diesel- och en elmotor som samverkar. Den heter 8H GTE Hybrid och är mindre än företagets tidigare hybridskördare 8H GTE Hybrid som lanserades 2016 (se bland annat SKOGEN 11/2016) och som enligt till­verkaren är världens största skördare på hjul. 

Annons
Annons

– Logsets teknologi är nu redo att användas även för skördare av mindre storlek, säger företagets försäljningsdirektör Pascal Réty i ett pressmeddelande. 
Den nya maskinen har förutom elmotor och superkondensatorer som lagrar energi en dieselmotorn Power 74 LFTN från Agco som uppfyller steg fem i EU:s utsläppsdirektiv.

Enligt Logset ger hybridsystemet upp till 100 kilowatt extra effekt.
– Hybridskördaren har lägre driftskostnader jämfört med en traditionell skördare, vilket är en av dess stora fördelar. Bränsleförbrukningen kan vara upp till 30 procent lägre. Det är tydligt att hybridteknologi spelar en viktig roll i framtidens hållbara skogsbruk, säger Pascal Réty i pressmeddelandet.

Logset skriver att den mindre hybridmodellen ”är lämpad för  flera olika marknader” och kan utrustas med något av Logsets aggregat TH65 eller TH75.  

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons