SPÅRBYTE.

Litet kliv från maskin till inköp

20 november 2019  Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 

Carl-Philip Sandberg tycker att variationen är charmen med jobbet som inköpare. Att vissa dagar vara på kontoret och andra ute i skogen passar honom. Dessutom tycker han mycket om att möta de många olika skogsägarna.
– Någon är lantbrukare, en annan jobbar med finanser. Det är väldigt olika människor med olika mål som man träffar, säger Carl-Philip Sandberg.

Carl-Philip SandbergCarl-Philip SandbergHans främsta drivkraft i jobbet är tillfredsställelsen att tillsammans med entreprenören få ihop en affär som gör markägaren riktigt nöjd. Och ingen affär är den andra lik, så även här erbjuder jobbet variation.
– Skogsägare prioriterar så olika saker. Man har exempelvis skogen för jakt eller rekreation eller vill att den ska vara så vinstdrivande som möjligt. 
Carl-Philip Sandberg visste ganska väl vad det nya jobbet innebar. De stora överraskningsmomenten har därmed uteblivit. På frågan om något har varit svårt får han tänka en stund.
– Inte direkt svårt, men man har många bollar i luften sam­tidigt. Det gäller att ha struktur så att man inte blandar ihop vilket träd som skulle sparas hos vilken markägare.

Förklaringen till hans goda förkunskaper finns i hans bakgrund. Innan han kom till Sydved hade han jobbat två år som skogsmaskinförare. Dessförinnan gick han på skogsmästarskolan och före dess naturvetenskapligt program på naturbruksgymnasium med skogs­inriktning.
Carl-Philip är uppvuxen på skogsgård och pappa var skogsentreprenör, så skogsmaskiner kom därför tidigt in i hans liv.
Skogen är viktig även på fritiden. Han tycker om att jaga. Han iakttar också gärna skogen ovanifrån, flygning är nämligen Carl-Philips främsta fritids­intresse. Han flyger både för nöjes skull och för att hjälpa räddningstjänsten i Jönköping med brandbevakning.

På frågan om han skulle rekommendera andra unga att söka sig till yrket som skoglig in­köpare kommer svaret snabbt:
– Ja absolut! Det passar den som är social, utåtriktad och tycker att det är kul att sam­arbeta, säger han.

Car-Philip Sandberg tycks dock trivas med det mesta han gör.
– Det var kul att köra skogsmaskin också. Jag hann aldrig tröttna på det, säger han.

NY PÅ JOBBET  
CARL-PHILIP SANDBERG

Ålder: 25 år.
Bor: Utanför Forserum i Småland.
Familj: Flickvän/sambo. 
Uppväxt: Skogsgård i Tenhult.
Bakgrund: Naturbruksgymnasium och skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Två års arbete som skogsmaskinförare.
Fritidsintressen: Jakt och flygning.

SKOGEN 10/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb