Litet kliv från maskin till inköp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 

Carl-Philip Sandberg tycker att variationen är charmen med jobbet som inköpare. Att vissa dagar vara på kontoret och andra ute i skogen passar honom. Dessutom tycker han mycket om att möta de många olika skogsägarna.
– Någon är lantbrukare, en annan jobbar med finanser. Det är väldigt olika människor med olika mål som man träffar, säger Carl-Philip Sandberg.

Annons
Annons

Carl-Philip SandbergCarl-Philip SandbergHans främsta drivkraft i jobbet är tillfredsställelsen att tillsammans med entreprenören få ihop en affär som gör markägaren riktigt nöjd. Och ingen affär är den andra lik, så även här erbjuder jobbet variation.
– Skogsägare prioriterar så olika saker. Man har exempelvis skogen för jakt eller rekreation eller vill att den ska vara så vinstdrivande som möjligt. 
Carl-Philip Sandberg visste ganska väl vad det nya jobbet innebar. De stora överraskningsmomenten har därmed uteblivit. På frågan om något har varit svårt får han tänka en stund.
– Inte direkt svårt, men man har många bollar i luften sam­tidigt. Det gäller att ha struktur så att man inte blandar ihop vilket träd som skulle sparas hos vilken markägare.

Förklaringen till hans goda förkunskaper finns i hans bakgrund. Innan han kom till Sydved hade han jobbat två år som skogsmaskinförare. Dessförinnan gick han på skogsmästarskolan och före dess naturvetenskapligt program på naturbruksgymnasium med skogs­inriktning.
Carl-Philip är uppvuxen på skogsgård och pappa var skogsentreprenör, så skogsmaskiner kom därför tidigt in i hans liv.
Skogen är viktig även på fritiden. Han tycker om att jaga. Han iakttar också gärna skogen ovanifrån, flygning är nämligen Carl-Philips främsta fritids­intresse. Han flyger både för nöjes skull och för att hjälpa räddningstjänsten i Jönköping med brandbevakning.

På frågan om han skulle rekommendera andra unga att söka sig till yrket som skoglig in­köpare kommer svaret snabbt:
– Ja absolut! Det passar den som är social, utåtriktad och tycker att det är kul att sam­arbeta, säger han.

Car-Philip Sandberg tycks dock trivas med det mesta han gör.
– Det var kul att köra skogsmaskin också. Jag hann aldrig tröttna på det, säger han.

NY PÅ JOBBET  
CARL-PHILIP SANDBERG

Ålder: 25 år.
Bor: Utanför Forserum i Småland.
Familj: Flickvän/sambo. 
Uppväxt: Skogsgård i Tenhult.
Bakgrund: Naturbruksgymnasium och skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Två års arbete som skogsmaskinförare.
Fritidsintressen: Jakt och flygning.

SKOGEN 10/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons