Litet kliv från maskin till inköp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SPÅRBYTE. Variationen är charmen med jobbet, tycker Carl-Philip Sandberg som för ett och ett halvt år sedan tog klivet från skogsmaskinförare till inköpare hos Sydved. 

Carl-Philip Sandberg tycker att variationen är charmen med jobbet som inköpare. Att vissa dagar vara på kontoret och andra ute i skogen passar honom. Dessutom tycker han mycket om att möta de många olika skogsägarna.
– Någon är lantbrukare, en annan jobbar med finanser. Det är väldigt olika människor med olika mål som man träffar, säger Carl-Philip Sandberg.

Annons
Annons

Carl-Philip SandbergCarl-Philip SandbergHans främsta drivkraft i jobbet är tillfredsställelsen att tillsammans med entreprenören få ihop en affär som gör markägaren riktigt nöjd. Och ingen affär är den andra lik, så även här erbjuder jobbet variation.
– Skogsägare prioriterar så olika saker. Man har exempelvis skogen för jakt eller rekreation eller vill att den ska vara så vinstdrivande som möjligt. 
Carl-Philip Sandberg visste ganska väl vad det nya jobbet innebar. De stora överraskningsmomenten har därmed uteblivit. På frågan om något har varit svårt får han tänka en stund.
– Inte direkt svårt, men man har många bollar i luften sam­tidigt. Det gäller att ha struktur så att man inte blandar ihop vilket träd som skulle sparas hos vilken markägare.

Förklaringen till hans goda förkunskaper finns i hans bakgrund. Innan han kom till Sydved hade han jobbat två år som skogsmaskinförare. Dessförinnan gick han på skogsmästarskolan och före dess naturvetenskapligt program på naturbruksgymnasium med skogs­inriktning.
Carl-Philip är uppvuxen på skogsgård och pappa var skogsentreprenör, så skogsmaskiner kom därför tidigt in i hans liv.
Skogen är viktig även på fritiden. Han tycker om att jaga. Han iakttar också gärna skogen ovanifrån, flygning är nämligen Carl-Philips främsta fritids­intresse. Han flyger både för nöjes skull och för att hjälpa räddningstjänsten i Jönköping med brandbevakning.

På frågan om han skulle rekommendera andra unga att söka sig till yrket som skoglig in­köpare kommer svaret snabbt:
– Ja absolut! Det passar den som är social, utåtriktad och tycker att det är kul att sam­arbeta, säger han.

Car-Philip Sandberg tycks dock trivas med det mesta han gör.
– Det var kul att köra skogsmaskin också. Jag hann aldrig tröttna på det, säger han.

NY PÅ JOBBET  
CARL-PHILIP SANDBERG

Ålder: 25 år.
Bor: Utanför Forserum i Småland.
Familj: Flickvän/sambo. 
Uppväxt: Skogsgård i Tenhult.
Bakgrund: Naturbruksgymnasium och skogsmästarskolan i Skinnskatteberg. Två års arbete som skogsmaskinförare.
Fritidsintressen: Jakt och flygning.

SKOGEN 10/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogspodden hyllar Småland

  I avsnitt 72 hyllar Skogspodden Småland. Här intervjuas två smålänningar med skogliga jobb och fötterna djupt förankrade i det småländska skogsbruket.
 • Annons
 • Virkesstudion #43 – Besök hos Derome

  Kategorier: Virkesstudion #43
  I veckans avsnitt av Virkesstudion beger sig Per Hedberg och Carl Johan Moberg till en blåsig västkust och besöker sågverksgruppen Derome.
 • Putin vill förbjuda timmerexport

  President Vladimir Putin vill se ett exportförbud för timmer från Ryssland, enligt nyhetsbrevet WRI.
 • Annons
 • Raka furustammar bland granar.

  Är kvalitetsvirke lönsamt?

  Lönar det sig att satsa på kvistrent och senvuxet? Eller tar det för lång tid och för mycket arbete? Är det kanske bättre att satsa på snabbväxande volymproduktion av träfibrer när framtiden är oviss? Svara på månadens fråga!
 • Tre snabba till Skogssverige som fyller 25

  Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig på Skogssverige, svarar på SKOGENS frågor.
 • Annons