Litar du på virkesmätningen?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Månadens fråga: Nästan allt virke mäts in av de tre virkesmätningsföreningarna. Litar du som är säljare på en rättvis klassning?

För att garantera en hederlig handel finns en särskild lagstiftning, och dessutom Skogsstyrelsen som tillsynsmyndighet. En hel avdelning på SDC kontrollerar mätningen internt och svensk virkesmätning framhålls ofta som ett föredöme internationellt. En ytterligare garant för opartisk och korrekt mätning är att virkesmätningsföreningarna ägs av säljare och köpare tillsammans. I styrelserna sitter alltså representanter för köparna som Sydved, Vida och SCA på ena sidan bordet och som representanter för säljarna bland annat Södra, Skogssällskapet, Sveaskog och Holmen Skog.

Ändå är många enskilda skogsägare osäkra på om virkesmätningen garanterar rätt betalning. ”Skriv mer om det” uppmanar läsarna återkommande och artikeln här intill är en i raden på temat. SKOGEN har också lyft fram röran i mätning av biobränsle som man nu tvingats att ta tag i med ett nytt statligt regelverk.

Andra skogsägare är inte bara undrande utan litar helt enkelt inte på mätningen. I forum på nätet delas det ut friska rallarsvingar. ”VMF:s uppgift är inte att mäta korrekt utan att sänka råvarukostnaden” skriver anonyma signaturen Skogsrå. ”90% av mätningen styrs av folk från storföretagskorridorer” skriver mätningsdebattören Lennart Bertilsson.

Litar du på virkesmätningen?

Create your free online surveys with SurveyMonkey , the world's leading questionnaire tool.

 

Annons
Annons

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons