Lita inte på tomten

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I år har landsbygdsministern fått en längre önskelista än självaste jultomten. Trehundra sidor lång skulle den kunna slingra sig över trösklar och långt ut i snön om det inte var så att den var häftad i fyra rapporter. Där sammanfattar skogens företag och organisationer vad de (vi) vill fylla det nationella skogsprogrammet med.

Det handlar om det mesta från nätverksträffar för kvinnor till ökat träbyggande, från kartläggning av ­skogens alla värden till ökat skogligt bistånd, från ­produktionsforskning till stimulans av mångbruk.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 11/2016Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för
endast 99kr.
I Föreningen Skogens remissvar upprepar vi behovet av mer forskningskunskap till skogsbruket och mer skogskunskap till allmänheten. Så gott som hela sektorn slår till exempel fast att en ökad satsning på Skogen i skolan kan ge mycket utdelning med ganska små medel.

Rapporterna visar alltså hur otroligt mycket bättre vi kan ta vara på skogens möjligheter. Problemet är att de listade förslagen främst är önskningar om att regeringen ska göra insatser. Förhoppningsvis lyssnar regeringen och satsar på en hållbar framtid med skogens hjälp – men ändå: Lita inte för mycket på jultomten! ­Regeringen kommer inte att skära ner på skola, vård eller omsorg för att ge skogssektorn allt för många paket.

Önskelistan visar å andra sidan att vi i skogen också kan göra mycket mer själva. I föreningens remissvar understryker vi vikten av att regeringen fångar upp skogsbrukets inneboende krafter. Inte minst den lust och det engagemang som präglar skogsbrukarna. Det kräver tillräcklig fria händer, men sedan är det upp till skogens folk att söka nya vägar för att nå de många önskningar som finns på listan. Som mer skogsvård, mer träbyggen, mer mångbruk, mer skogskunskap och bättre skötta skogar ute i världen. Det vill säga de fem mål vi i Föreningen Skogen sammanfattar under stridsropet Mer skog!

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSå en helt annan sak: Tidningen Skogsägaren som började komma ut år 2013 läggs ner vid årsskiftet. Som kompensation bjuds nytt material på internet. Även SKOGEN erbjuder förstås en hel del på nätet men vi ser inga ­tecken på att ni läsare hellre vill ha tidningen i datorn, läsplattan eller telefonen. Pappersutgivningen går därför vidare, snart på sitt 103:e år. Om du ändå vill läsa SKOGEN i din dator eller läsplatta går det bra med vår lättanvända app. För dig som prenumererar på SKOGEN kostar det inget extra, bara ange ditt kundnummer och postnr som lösen för att logga in. Gå in på www.skogen.se/app.

Mysig advent och sedan god jul önskar vi på redaktionen!

SKOGEN 11/2016

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons