Lita inte på tomten

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I år har landsbygdsministern fått en längre önskelista än självaste jultomten. Trehundra sidor lång skulle den kunna slingra sig över trösklar och långt ut i snön om det inte var så att den var häftad i fyra rapporter. Där sammanfattar skogens företag och organisationer vad de (vi) vill fylla det nationella skogsprogrammet med.

Det handlar om det mesta från nätverksträffar för kvinnor till ökat träbyggande, från kartläggning av ­skogens alla värden till ökat skogligt bistånd, från ­produktionsforskning till stimulans av mångbruk.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 11/2016Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för
endast 99kr.
I Föreningen Skogens remissvar upprepar vi behovet av mer forskningskunskap till skogsbruket och mer skogskunskap till allmänheten. Så gott som hela sektorn slår till exempel fast att en ökad satsning på Skogen i skolan kan ge mycket utdelning med ganska små medel.

Rapporterna visar alltså hur otroligt mycket bättre vi kan ta vara på skogens möjligheter. Problemet är att de listade förslagen främst är önskningar om att regeringen ska göra insatser. Förhoppningsvis lyssnar regeringen och satsar på en hållbar framtid med skogens hjälp – men ändå: Lita inte för mycket på jultomten! ­Regeringen kommer inte att skära ner på skola, vård eller omsorg för att ge skogssektorn allt för många paket.

Önskelistan visar å andra sidan att vi i skogen också kan göra mycket mer själva. I föreningens remissvar understryker vi vikten av att regeringen fångar upp skogsbrukets inneboende krafter. Inte minst den lust och det engagemang som präglar skogsbrukarna. Det kräver tillräcklig fria händer, men sedan är det upp till skogens folk att söka nya vägar för att nå de många önskningar som finns på listan. Som mer skogsvård, mer träbyggen, mer mångbruk, mer skogskunskap och bättre skötta skogar ute i världen. Det vill säga de fem mål vi i Föreningen Skogen sammanfattar under stridsropet Mer skog!

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSå en helt annan sak: Tidningen Skogsägaren som började komma ut år 2013 läggs ner vid årsskiftet. Som kompensation bjuds nytt material på internet. Även SKOGEN erbjuder förstås en hel del på nätet men vi ser inga ­tecken på att ni läsare hellre vill ha tidningen i datorn, läsplattan eller telefonen. Pappersutgivningen går därför vidare, snart på sitt 103:e år. Om du ändå vill läsa SKOGEN i din dator eller läsplatta går det bra med vår lättanvända app. För dig som prenumererar på SKOGEN kostar det inget extra, bara ange ditt kundnummer och postnr som lösen för att logga in. Gå in på www.skogen.se/app.

Mysig advent och sedan god jul önskar vi på redaktionen!

SKOGEN 11/2016

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons