”Leta kompetens utanför skogen”

18 maj 2018 Bredda kravprofilen och sök nya med­arbetare i andra sektorer – det kan driva på jäm­ställd­heten och även ge andra ­vinster. Det säger ­Birgitta Boström på SCA Skog.

Orden ”sådant här tar tid, det får man ha respekt för” har blivit som ett mantra. Under SKOGENs granskning av skogsbranschens jämställdhetsarbete har jag hört dem ­upprepas mer eller mindre av skogs­brukets ledare.
En av dem är Mats Sandgren som är chef för affärsområdet skog på SCA. Han ledde också KSLA:s kommitté för kunskaps- och kompetensförsörjning 2013 till 2015 (se artikel intill) vars rapport fullständigt tappat bort jämställdheten. 

Därför är det lovande att SCA ett par år senare har tagit tag i nyckelfrågan rekrytering. Bolaget har anlitat Mittuniversitetet för att kartlägga vilka utmaningar man står inför i rekryteringsarbetet. Bland annat har man hållit workshops och utsett jämställdhetsambassadörer.
– Det är i sin linda. Men det känns bra att vi har påbörjat det här kulturarbetet, säger Birgitta Boström, skogsförvaltare som sitter i ledningsgruppen för SCA Skog. 

Birgitta BoströmBirgitta Boström: ”Spännvidden mellan skogs­utbildade män och kvinnor är liten. Vi har gått samma ­skolor med ­samma normer och kulturella kitt. ” Foto: Henke OlofssonHon är den enda linjechefen inom SCA Skog som är kvinna och hennes huvud­recept för att rekrytera kvinnor till linjechefer är knappast skogskollon för tjejer, en åtgärd som branschen ofta förespråkar (se artikel nedan). I stället vill hon bredda kravprofilen vid rekrytering.
– Vi är fortfarande mer produktions­fokuserade än relationsfokuserade, konstaterar hon enkelt. Vi vet vilken profil som fungerar på de här positionerna och vi känner oss obekväma om vi frångår den mallen. Då blir det nästan alltid en man. 

En delförklaring är enligt Birgitta Boström att färre kvinnor söker sig till jobb inom produktionen, speciellt utanför större orter. 
– Men jag vill hävda att det även finns många män som inte trivs i mallen. Det är utmanande för oss att få personer med en icke-traditionell profil att trivas. De slutar. Eller börjar inte ens. 
En anledning till det är att det finns många jobb att söka i samhället nu och placeringsorten väger tungt. 
– Man är inte tvingad att flytta till en mindre ort i inlandet när det finns bra jobb nära eller i de större städerna.

Birgitta Boström tror att branschen har mycket att vinna på att lyfta blicken utanför de invanda cirklarna vid rekrytering.
– Spännvidden mellan skogsutbildade män och kvinnor är liten. Vi har gått samma skolor med samma normer och kulturella kitt. Det skulle kunna gagna branschen mera att rekrytera människor med annan bakgrund, som logistiker, ingenjörer och personalvetare. Där finns det även fler tjejer, säger hon. 
Det skulle förutom påskynda jämställdheten även kunna bredda kompetensen.
– Det kan ge större spänst att rekrytera en logistiker som produktionsledare – oavsett kön – än att ta en skogsutbildad tjej.

SCA Skog söker kompetent personal bland studenter redan innan de lämnat universitetet. I de kartläggningarna sticker kvinnorna ut.
– De har generellt bättre studieresultat och oftare en intressant profil, bland annat eftersom de är mera relationsfokuserade, säger Birgitta Boström. Men det är en utmaning att rekrytera dem. De är attraktiva i alla dammar och det är fler än vi som fiskar där.  

SKOGEN 4/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb