Lennart Henrikson
fick Föreningen Skogens utmärkelse Guldkvisten för sin förmåga att engagera skogsbruket i vattenvården.
–Jag berättar om min barndomså Surtan, där jag lekte med bror och kusiner i Hyssna, en bit från Göteborg. Vi flyttade stenar, fångade fisk och grodyngel, och det var så himla kul. Det är kanske grunden till att jag blev biolog.
Lennart Henrikson doktorerade på biologiska effekter av försurning och kalkning av sjöar och vattendrag, jobbade på bland annat på Fiskeristyrelsen och Skogsstyrelsen, samt så småningom, Världsnaturfonden WWF. Alltid med vattnet som tema. I år fick han Guldkvisten för arbetet med att få in även vatten i de skogliga planerna.
–Det gäller att tänka efter före i skogen. Då kan man göra rätt saker, på rätt plats och i rätt omfattning.
Nu driver Lennart ett eget företag som skogsvattenexpert och utbildar intresserade i ”Skogens vatten” och att bedöma vattendrag. Utifrån bedömningen är det möjligt att göra en Blå målklassning som kan ingå i den Gröna skogsbruksplanen.
–Två okomplicerade verktyg som alla kan använda efter en timmes introduktion, NPK+ och Blå målklassning. Det måste vara enkelt och helst ska användarna känna igen sig. Det är därför utformat på samma sätt som Grön målklassning.
Verktygen är på väg ut i skogen: Skogsägarföreningarna har sagt att Blå målklassning ska bli standard i kommande skogsbruksplaner. Sveaskog och Bergvik har kört igång ”vattenlandskap”, där alla vattendrag har inventerats med verktygen.
–Både storbolag och enskilda markägare har system för hur vattnet ska hanteras. Planer och riktlinjer ser bra ut. Men när vi undersökte avverkningar, var i stort sett ingen av dem godkänd i närheten av vatten. Det är ett glapp till praktiken, säger Lennart.
Men han ser framtiden an med vissa förhoppningar:
–Hela skogsbruket är detaljplanerat, och då är det den enskilde planeraren eller avverkaren som tar de slutliga besluten. Jag hoppas att när det ”blåa skiktet” kommer in i skördarens dator, så kommer det att bli enklare att ta hänsyn även till vattnet.
Lennart Henrikson pekar på att omvärldens syn på skogsbruket utgör ett förändringstryck. De stora, djupa spåren efter skogsmaskiner förskräcker de flesta skogsbesökare, yrkesverksamma eller inte:
–Körskador är en katastrof för våra bäckar, men det handlar även om skogsbrukets anseende. Och när det gäller körskador har ju skogsbruket tagit fram en policy för att bli bättre. Slammet i skogsbrukets spår är troligen den värsta faktorn, och det kommer från avverkningar eller stora körskador.
Dikesrensning är ett annat intressant kapitel. Är det en bra idé? Nja, enligt Lennart Henrikson finns det idag inget sätt att rensa dikena utan att det påverkar vattenmiljön.
–Dikesrensning är negativt för bäckar, sjöar och åar. Men det är en attitydfråga – man har fått lära sig att det ska vara snyggt och prydligt, och att dikena ska vara ren- sade. Men de kanske inte ens gjorde någon nytta från början? Man har dikat 1,5 miljo-ner hektar skogsmark, och 300 000–400 000 hektar utan att öka produktionen. Det är snarare ett kanontillfälle att återskapa våtmarker och göra viltvatten, tycker Lennart Henrikson.
Jo, han är medveten om att alla inte håller med men känner sig trygg i sina erfarenheter och kunskapen som han delar med de andra som står bakom boken Skogens vatten. Skogens och vattnets ömsesidiga betydelse bär han med sig i arbetet:
–Barndomskänslan är en möjlighet när man talar med markägare. Vatten har alla en relation till.
SKOGEN 6-7/2014
NPK+ och Blå målklassning
är utvecklade av WWF, projektledare Lennart Henrikson. NPK+ används för att bedöma Naturvärde, Påverkan, Känslighet och Plusvärde. Blå målklassning optimerar hänsynen, visar på skogsägarens vattenvårdsambitioner och kan tas in i skogsbrukets planer.
Bestäm själv
Är du markägare? Då avverkar du tro- ligen inte själv. Skriv in i kontraktet att du inte godtar körskador och kräver god hänsyn till vatten!
Vårda vattnet
• Lägg i död ved, till exempel rötskadad massaved.
• Kör aldrig närmare vattendrag än tio meter med tunga maskiner!
• Undvik körspår som kan leda ut slam i vattnet.
• Kör inte över vatten. Använd tillfälliga broar.
• Lämna en kantzon, fem till tjugo meter, som skydd för vattnet.
Lästips:
Skogens vatten: Stefan Bleckert, Erik Degerman, Lennart Henrikson och illustratören Rolf Pettersson.