Lennart tejpar mot vilt

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
VILTSKYDD Lennart Wallin sköter familjeskogen i Falkenbergs inland, inte långt från Sveriges största varuhus i Ullared. Där har han köpt ett billigt viltskydd.

– Halva priset på frystejpen, den kostar tio kronor rullen, säger han. 

Annons
Annons

Lennart WallinLennart Wallin skyddar plantor med billig tejp. Det är mer tidskrävande än sprutning, men kostnaden är svårslagen. I första hand sätter han den på björk och andra lövträd. Björken är svår att spruta – det går åt så ­mycket medel och det är ju inte gratis. Om man är rädd om sina äppel- och päronträd fungerar tejpen fint också där, liksom på gran. 

– Men tallskotten är egentligen för grova för tejpen. Det kan fungera, men det går åt mer tejp och man måste kanske tejpa på varje gren, för älgen är makalös till att beta på tallarna, säger Lennart.

För ett år sedan tejpade han björksorten Ekebo 5. Den är ganska långt kommen nu, och tejpningen har hållit bra.
– Det blir förhoppningsvis fina stammar av det. En annan fördel med tejpen är att man lätt kan ­skilja mellan planterad björk och det naturliga uppslaget. Och det går snabbt att sätta tejpen när man är van. Efter ett eller två år faller den av och naturen tar hand om tejpen, säger han.

Läs fler artiklar i temat "Ny skog" i SKOGEN 10/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons