Lennart tejpar mot vilt

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
VILTSKYDD Lennart Wallin sköter familjeskogen i Falkenbergs inland, inte långt från Sveriges största varuhus i Ullared. Där har han köpt ett billigt viltskydd.

– Halva priset på frystejpen, den kostar tio kronor rullen, säger han. 

Annons
Annons

Lennart WallinLennart Wallin skyddar plantor med billig tejp. Det är mer tidskrävande än sprutning, men kostnaden är svårslagen. I första hand sätter han den på björk och andra lövträd. Björken är svår att spruta – det går åt så ­mycket medel och det är ju inte gratis. Om man är rädd om sina äppel- och päronträd fungerar tejpen fint också där, liksom på gran. 

– Men tallskotten är egentligen för grova för tejpen. Det kan fungera, men det går åt mer tejp och man måste kanske tejpa på varje gren, för älgen är makalös till att beta på tallarna, säger Lennart.

För ett år sedan tejpade han björksorten Ekebo 5. Den är ganska långt kommen nu, och tejpningen har hållit bra.
– Det blir förhoppningsvis fina stammar av det. En annan fördel med tejpen är att man lätt kan ­skilja mellan planterad björk och det naturliga uppslaget. Och det går snabbt att sätta tejpen när man är van. Efter ett eller två år faller den av och naturen tar hand om tejpen, säger han.

Läs fler artiklar i temat "Ny skog" i SKOGEN 10/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons