Lennart tejpar mot vilt

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
VILTSKYDD Lennart Wallin sköter familjeskogen i Falkenbergs inland, inte långt från Sveriges största varuhus i Ullared. Där har han köpt ett billigt viltskydd.

– Halva priset på frystejpen, den kostar tio kronor rullen, säger han. 

Annons
Annons

Lennart WallinLennart Wallin skyddar plantor med billig tejp. Det är mer tidskrävande än sprutning, men kostnaden är svårslagen. I första hand sätter han den på björk och andra lövträd. Björken är svår att spruta – det går åt så ­mycket medel och det är ju inte gratis. Om man är rädd om sina äppel- och päronträd fungerar tejpen fint också där, liksom på gran. 

– Men tallskotten är egentligen för grova för tejpen. Det kan fungera, men det går åt mer tejp och man måste kanske tejpa på varje gren, för älgen är makalös till att beta på tallarna, säger Lennart.

För ett år sedan tejpade han björksorten Ekebo 5. Den är ganska långt kommen nu, och tejpningen har hållit bra.
– Det blir förhoppningsvis fina stammar av det. En annan fördel med tejpen är att man lätt kan ­skilja mellan planterad björk och det naturliga uppslaget. Och det går snabbt att sätta tejpen när man är van. Efter ett eller två år faller den av och naturen tar hand om tejpen, säger han.

Läs fler artiklar i temat "Ny skog" i SKOGEN 10/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons