Lennart tejpar mot vilt

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
VILTSKYDD Lennart Wallin sköter familjeskogen i Falkenbergs inland, inte långt från Sveriges största varuhus i Ullared. Där har han köpt ett billigt viltskydd.

– Halva priset på frystejpen, den kostar tio kronor rullen, säger han. 

Annons
Annons

Lennart WallinLennart Wallin skyddar plantor med billig tejp. Det är mer tidskrävande än sprutning, men kostnaden är svårslagen. I första hand sätter han den på björk och andra lövträd. Björken är svår att spruta – det går åt så ­mycket medel och det är ju inte gratis. Om man är rädd om sina äppel- och päronträd fungerar tejpen fint också där, liksom på gran. 

– Men tallskotten är egentligen för grova för tejpen. Det kan fungera, men det går åt mer tejp och man måste kanske tejpa på varje gren, för älgen är makalös till att beta på tallarna, säger Lennart.

För ett år sedan tejpade han björksorten Ekebo 5. Den är ganska långt kommen nu, och tejpningen har hållit bra.
– Det blir förhoppningsvis fina stammar av det. En annan fördel med tejpen är att man lätt kan ­skilja mellan planterad björk och det naturliga uppslaget. Och det går snabbt att sätta tejpen när man är van. Efter ett eller två år faller den av och naturen tar hand om tejpen, säger han.

Läs fler artiklar i temat "Ny skog" i SKOGEN 10/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons