Lektioner ute sänker stresshormon

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
mattelektion mäta en stock
Det finns massor av saker man kan mäta i skogen – det passar bra på matte­lektionen. Foto: Per Ericsson/SKOGENbild
UTOMHUS. Gör det enkelt, börja i det lilla. Ewa Marie Zetterkvist jobbar med Skogen i Skolan och har många tips till den som vill börja undervisa i det fria.

Fördelarna med under­visning  utomhus­ är uppenbara i tider av smittspridning, men läraren Ewa Marie Zetterkvist har sett många fördelar i flera decennier. Hon är regionsamordnare 
i Norrbotten för Skogen i Skolan, utbildningssamarbetet mellan skolor och skogssektorn där Föreningen Skogen står för den nationella samordningen.

Annons
Annons

Ewa Marie ZetterkvistEwa Marie Zetterkvist är Skogen i Skolans regionsamordnare i Norrbotten och åker runt i skolorna och hjälper andra lärare att komma i gång.Det finns studier som visar att halten av kortisol, ett stress­hormon, går ned hos människor som vistas ute i naturen. De blir lugnare och får bättre koncentration och det gäller alla åldrar, säger hon. Prestigen släpper också. Högstadiebarn behöver inte ”spela coola”. 

Undervisning utomhus ger även läraren möjlighet att ta ett steg tillbaka och låta elever som annars inte märks så mycket kliva fram. Barn samarbetar bättre utomhus, säger Ewa Marie Zetterkvist.
– Prestationskraven släpper, tysta barn som ogillar muntliga redovisningar börjat prata. Enligt läroplanen ska vi lyfta muntlig dialog mer och här finns verkligen en möjlighet. Dessutom är ”learning by doing” något som passar vissa väldigt bra, här kan de få glänsa, säger hon. 

Förutom att använda skogen som klassrum i sin egen undervisning hjälper Ewa Marie ­Zetterkvist andra lärare. En dag i veckan åker hon runt i fyra kommuner och inspirerar.
Hon har märkt att det är lätt att fastna i traditionella klassrumsmetoder och att man ofta gör det onödigt svårt för sig.
– Schemalägg en fast dag ­varje vecka eller en gång i månaden. Man kan varva klassrumsundervisning med små stunder utomhus: Gå ut 40 minuter eller förläng rasten. 
Om man ska göra längre utflykter krävs en större personalgrupp och då är det lätt att den skjuts på framtiden. Håll dig i stället till en skog eller park i närheten för att göra utestunden enklare, råder Ewa Marie Zetterkvist. Det är en fördel om det finns en samlingsplats med bänkar eller annat att sitta på.

De första gångerna kan det vara lämpligt med tillvänjning.
– Det gäller att få alla att slappna av. Det finns de som inte vågar går utanför stigen. 
Då kan det passa att börja med lekar. Skogen i Skolan har en rad sådana som är kopplade till läroplanen. 
– Ett par av mina favoriter är älgleken och ormstafett. Vi brukar också leka blind­leken. Då får man följa ett 30 meter långt rep uppspänt mellan träd medan man blundar, berättar Ewa Marie Zetter­kvist.
När det är dags för undervisning kan man börja med något enkelt, som idrott, bild eller hemkunskap med matlagning. Nästa steg kan vara att använda omgivningen för ämnen som matematik – ”det finns jättemånga mått att mäta i naturen” – eller geografi och historia.

– Det gäller bara att ta på sig de rätta glasögonen. Man kan titta på hur marken utvecklats eller hur ett lövträd förändras över årstiderna.

Handledning och övningar kan man hitta på Skogen i Skolans sajt (skogeniskolan. se), tipsar Ewa Marie Zetter­kvist. Där finns en rad olika övningar som är anpassade efter åldersgrupp, ämne och till och med årstid.
Man kan också ha gäster.
– Jag har haft jägare och andra på besök som visar hur man gör upp en eld eller bygger ett skydd för väder och vind.

SKOGEN 4-2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons