Lektioner ute sänker stresshormon

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
mattelektion mäta en stock
Det finns massor av saker man kan mäta i skogen – det passar bra på matte­lektionen. Foto: Per Ericsson/SKOGENbild
UTOMHUS. Gör det enkelt, börja i det lilla. Ewa Marie Zetterkvist jobbar med Skogen i Skolan och har många tips till den som vill börja undervisa i det fria.

Fördelarna med under­visning  utomhus­ är uppenbara i tider av smittspridning, men läraren Ewa Marie Zetterkvist har sett många fördelar i flera decennier. Hon är regionsamordnare 
i Norrbotten för Skogen i Skolan, utbildningssamarbetet mellan skolor och skogssektorn där Föreningen Skogen står för den nationella samordningen.

Annons
Annons

Ewa Marie ZetterkvistEwa Marie Zetterkvist är Skogen i Skolans regionsamordnare i Norrbotten och åker runt i skolorna och hjälper andra lärare att komma i gång.Det finns studier som visar att halten av kortisol, ett stress­hormon, går ned hos människor som vistas ute i naturen. De blir lugnare och får bättre koncentration och det gäller alla åldrar, säger hon. Prestigen släpper också. Högstadiebarn behöver inte ”spela coola”. 

Undervisning utomhus ger även läraren möjlighet att ta ett steg tillbaka och låta elever som annars inte märks så mycket kliva fram. Barn samarbetar bättre utomhus, säger Ewa Marie Zetterkvist.
– Prestationskraven släpper, tysta barn som ogillar muntliga redovisningar börjat prata. Enligt läroplanen ska vi lyfta muntlig dialog mer och här finns verkligen en möjlighet. Dessutom är ”learning by doing” något som passar vissa väldigt bra, här kan de få glänsa, säger hon. 

Förutom att använda skogen som klassrum i sin egen undervisning hjälper Ewa Marie ­Zetterkvist andra lärare. En dag i veckan åker hon runt i fyra kommuner och inspirerar.
Hon har märkt att det är lätt att fastna i traditionella klassrumsmetoder och att man ofta gör det onödigt svårt för sig.
– Schemalägg en fast dag ­varje vecka eller en gång i månaden. Man kan varva klassrumsundervisning med små stunder utomhus: Gå ut 40 minuter eller förläng rasten. 
Om man ska göra längre utflykter krävs en större personalgrupp och då är det lätt att den skjuts på framtiden. Håll dig i stället till en skog eller park i närheten för att göra utestunden enklare, råder Ewa Marie Zetterkvist. Det är en fördel om det finns en samlingsplats med bänkar eller annat att sitta på.

De första gångerna kan det vara lämpligt med tillvänjning.
– Det gäller att få alla att slappna av. Det finns de som inte vågar går utanför stigen. 
Då kan det passa att börja med lekar. Skogen i Skolan har en rad sådana som är kopplade till läroplanen. 
– Ett par av mina favoriter är älgleken och ormstafett. Vi brukar också leka blind­leken. Då får man följa ett 30 meter långt rep uppspänt mellan träd medan man blundar, berättar Ewa Marie Zetter­kvist.
När det är dags för undervisning kan man börja med något enkelt, som idrott, bild eller hemkunskap med matlagning. Nästa steg kan vara att använda omgivningen för ämnen som matematik – ”det finns jättemånga mått att mäta i naturen” – eller geografi och historia.

– Det gäller bara att ta på sig de rätta glasögonen. Man kan titta på hur marken utvecklats eller hur ett lövträd förändras över årstiderna.

Handledning och övningar kan man hitta på Skogen i Skolans sajt (skogeniskolan. se), tipsar Ewa Marie Zetter­kvist. Där finns en rad olika övningar som är anpassade efter åldersgrupp, ämne och till och med årstid.
Man kan också ha gäster.
– Jag har haft jägare och andra på besök som visar hur man gör upp en eld eller bygger ett skydd för väder och vind.

SKOGEN 4-2020

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons