
Året som har gått har varit en berg-och-dalbana för Sveriges skogsbruk och oss som verkar inom denna fantastiska näring. Klimatförändringarnas konsekvenser blev alltmer påtagliga, samtidigt som en rad beslut och debatter visade att skogen är en politisk och ekonomisk hjärtefråga. Trots utmaningarna lever och frodas hoppet om en hållbar framtid, där skogen fortsätter att spela en avgörande roll.
Något som skapade stort rabalder bland svenska skogsägare och politiker var EU:s skogsförvaltningsstrategi. Den syftar till att säkra biologisk mångfald och klimatnytta, men många menar att den inskränker medlemsländernas självrådighet.
Vi får ständigt påminnelser om skogens utsatthet för extrema väderförhållanden som understryker hur viktigt det är att skogsbruket anpassas till ett föränderligt klimat. Nyligen, i slutet av november, drog till exempel en storm fram över Västerbotten och även om vi lyckligtvis inte drabbades av så stora katastrofer i somras kan även en mindre brand få tunga ekonomiska konsekvenser för enskilda markägare.
Inte minst har ju virkespriserna stuckit i väg rejält under året och för många skogsägare ser den ekonomiska sidan ljusare ut än på länge.
Det fanns förstås även ljuspunkter. Flera innovativa projekt visar att skogssektorn är beredd att möta framtiden med nya lösningar. Hållbara byggmaterial av trä fortsatte att vinna mark, och forskningen kring bioekonomi gjorde framsteg.
Inte minst har ju virkespriserna stuckit i väg rejält under året och för många skogsägare ser den ekonomiska sidan ljusare ut än på länge.
I samhällsdebatten blev skogens roll som kolsänka och biologiskt arkiv ännu tydligare. Medan vissa förespråkar ökad avverkning för att möta efterfrågan på träprodukter manar andra till försiktighet och mer skyddad skog. Denna konflikt är inte ny, men jag tycker att årets debatt har visat att det är fullt möjligt att förena produktion med bevarande, om vi vågar tänka nytt och samarbeta över gränserna.
Vi ser en sektor fylld av engagemang, innovation och omsorg som tar ansvar för framtida generationer.
På individnivå står skogsägare inför svåra beslut. Hur ska man hantera kraven på biologisk mångfald och klimatåtgärder, samtidigt som ekonomin ska gå ihop?
Men trots oro och utmaningar – många skogsägare känner säkert en stor stolthet över att få bidra till den viktiga samhällsresurs som skogen är. Inte bara för Sverige utan för hela planeten.

Det är något att ta med in i det nya året: Utmaningarna är många, men viljan att lösa dem är ännu större. Vi ser en sektor fylld av engagemang, innovation och omsorg som tar ansvar för framtida generationer.
Låt oss fortsätta bruka skogen med beslutsamhet och en tro på att vi tillsammans kan skapa en hållbar framtid med balans mellan människa och natur.