Branschorganisationen Skogsindustrierna samlar in försäljningar från sina 45 medlemsföretag. Och de täcker cirka 85 procent av alla köp i privatskogarna. Det sker en gång i veckan och gäller köp av rotstående skog och leveransvirke, ordentligt redovisade var för sig. Uppgifterna överlämnas till Skogsforskningsinstitutet/Metla där de sammanställs och bearbetas för publicering. De övriga köpen på 15 procenten står små och medelstora köpsågverk för. De rapporterar inte sina affärer.
— Systemet bygger på ett förtroendefullt samarbete mellan parterna. Alla litar på varandra och vinsten är transparens i prissättningen! Det undanröjer misstänksamhet i virkesaffärerna, menar Mikael Mustonen, statistikansvarig på Skogsforskningsinstitutet/Metla.
Skogsinstitutet/Metla tar också in statistik från några andra länder, dock med längre intervaller. Från Sverige och Norge finns priser var tredje månad. Lettland är inte med i det här samarbetet. Med Tyskland förs diskussioner om ett informationsutbyte om virkespriser.
Från Estland och Litauen publiceras prisstatistik månadsvis i lokal valuta, men med en månads eftersläpning. I Litauen baseras statistiken främst på försäljningar från de statliga skogarna.
Text: Lars Åkerman