”Låt skyddad skog binda kol”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
skogsbruk,klimat,kolsänka
DEBATT Att låta delar av reservaten bli koldioxidbindande skogar är inte en slutlig lösning på planetens uppvärmning. Men det är en uppenbar möjlighet att nå stora effekter, skriver Mårten Bendz, professor och före detta rektor vid Skogshögskolan i tidningen Land.

 Att låta skogen utvecklas som kolsänka för att efter avverkning ersätta fossilbaserade alternativ är en stor outnyttjad potential. En storskalig möjlighet som är genomförbar här och nu, hävdar han.

Annons
Annons

– Om alla reservat och andra restriktioner tas bort, och arealerna i stället blev föremål för effektiv skogsskötsel skulle bindningen av koldioxid på sikt kunna öka med 30-40 miljoner ton per år. Detta skulle påverka koldioxidbalansen globalt och nationellt. Sverige skulle i ett sådant läge inte släppa ut någon koldioxid alls till lufthavet, skriver Mårten Bendz.

Men vad händer då med biodiversiteten?. Den frågan är inte så lätt att besvara, men några företeelser har han noterat.


Läs artikeln i Land

Opinion
Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons