SKOGSÄGANDE.

Låt skiftet bli en nystart

8 februari 2017 Mängder av generations­växlingar väntar – börja planera i tid! Och passa på att utveckla affärstänkandet i samband med övergången, tipsar experten.

Låt skiftet bli en nystart

Det kan vara bra med konflikter, tycker ­Mattias Nordqvist, professor i företagsekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och Centre for Family Enterprise and Ownership. I alla fall vissa konflikter.
Menings­skiljaktigheter om vad som ska göras i familjeföretaget och olika syn på strategiska beslut kan innebära att flera perspektiv lyfts upp och diskuteras, vilket är en vinst. 
Relationskonflikter är däremot svårare och energislukande. 
– Tyvärr leder ibland olika åsikter om sak till att man får olika åsikter även om person och relation. Den gamla sanningen att skilja mellan sak och person är alltså fortfarande ett gott råd, säger Mattias Nordqvist. 

Mattias NordqvistMattias NordqvistHan har i sin forskning tittat på familjeföretag ur flera aspekter. Forskningen rör oftast de större, börsnoterade familjeägda företagen, men det finns goda skäl att ta tillvara tankegångarna även i de mindre skogsföretagen. Generationsskiftet är ett exempel. 
– Ofta fastnar man i tankar om övertagandet, hur det ska finansieras och om syskon ska kompenseras, men passa på att tänka på affärsutveckling! Det är svårt att lära gamla hundar sitta, men när nya krafter tar över kan man också tänka nytt. 
Mattias Nordqvist vill se mer av det och säger att generationsskiftet kan vara ett ­gyllene tillfälle.
– Produktiviteten i skogen har ökat under en lång period men hunnit plana ut och avta. Kanske hänger det ihop med att små skogs­ägare inte ägnar sig åt utveckling? Man avverkar lite då och då för att man måste, man planterar för att man måste, men man kanske inte ägnar sig åt affärsutveckling på längre sikt.
Inte minst för nästa generation är det klokt att tänka mer affärsmässigt.
– Och om bristande affärsutveckling är ett problem för skogsnäringen, så kanske näringen har ett ansvar att försöka stimulera denna utveckling genom utbildningar eller på andra sätt, påpekar Mattias Nordqvist.
Generellt anser han att generationsskiftet ska förberedas i mycket god tid. De större företag han har studerat börjar ofta tänka på detta tio år i förväg. Då hinner alla generationer förbereda sig. Ska det bli ett övertag eller ska företaget säljas? 

Om man planerar ett övertagande tycker ­Mattias Nordqvist att den yngre genera­tionen först ska ut i världen och göra annat.
– Den som ska ta över bör utbilda sig inom något relevant, skaffa sig erfarenheter utifrån och jobba nån annanstans innan man kommer hem. Om man börjar diskutera generationsövertagandet i god tid hinner man det. 
Mattias Nordqvist tycker också att man behöver en utomstående som vägleder, 
en extern mentor som inte är inblandad i verksamheten och som familjeföretaget inte köper andra tjänster av. Till exempel har en revisor en helt annan roll och bör inte ­blanda utveckling, revision och det juridiska ansvaret. En bankpersons uppgift är att ­tjäna pengar till banken. 
– Vi glömmer ofta bort bankens kommersiella intressen och önskan att sälja tjänster. Det gäller alltså att hitta en annan samtalspartner som är utan ekonomiskt intresse i företaget, kan ge fräscha perspektiv och leda övertagandet framåt. 

Företag inom jord och skog bär ofta på stora värden, men i bundet kapital. Därför blir 
det extra svårt att vara för många ägare med olika synpunkter. Man har traditionellt ­rensat upp i ägarstrukturen – någon del av familjen tar över, helt enkelt. 
I större företag och tjänsteföretag finns det ofta möjligheter att enklare kompensera den som inte ska ta över. Det gör det ännu viktigare att börja tala om den kommande generationsväxlingen i god tid.

EXPERTENS TIPS
Mattias Nordqvist är professor i företagsekonomi och expert på familjeägda företag. Här är hans viktigaste tips inför ett ägarskifte. 
• Börja tänka på skiftet i tid.
• Var lyhörd och respektera olika synpunkter.
• Skaffa en extern samtalspartner.
• Se generationsskiftet som en affärsmöjlighet och passa på att tänka nytt.

SKOGEN 1/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lena fick Artdatabankens pris
SkogsJobb