Låt ekollonen göra nytta!

10 oktober 2016 Vi är många som tycker att det är ovanligt gott om ekollon i år. Kan vi dra nytta av det i skogsbruket, Per-Olof Carlsson på Skogsstyrelsen i Borås?Låt ekollonen göra nytta!

– Absolut, även om det är lite sent för markberedning nu. Om man ser i kronorna att det är gott om ekollon är det egentligen läge att markbereda redan i augusti, säger han.

Ollon kan gro även om de bara ligger på marken. Men för att de inte ska bli mat åt exempelvis gnagare, fåglar, sniglar eller rådjur är det en bra idé att de myllas några centimeter ner i marken.

Så länge marken inte har frusit är det inte för sent att hjälpa den naturliga föryngringen på traven. Man kan” röra om” lite i jorden där de ligger.

– Det kan göras exempelvis genom att man med traktor släpar en grov grantopp eller slirskydd på ytan, på så vis sker en myllning

Att täcka dem med ris eller buskar är också ett bra sätt att skydda dem.

Sedan får man inte glömma det riktigt roliga med ett ollonår: nämligen det som händer efteråt.

– Man kan få en riktigt fin plantskola helt naturligt. Om det är på egen mark är det ett bra tillfälle att se över var du vill plantera ek. Om det är grannen som fått en naturlig plantskola i sin skog tycker jag att du ska fråga om du får ta plantor. Det där med att fråga är förstås en förutsättning, säger Per-Olof Carlsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb