Låt ekollonen göra nytta!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vi är många som tycker att det är ovanligt gott om ekollon i år. Kan vi dra nytta av det i skogsbruket, Per-Olof Carlsson på Skogsstyrelsen i Borås?

- Absolut, även om det är lite sent för markberedning nu. Om man ser i kronorna att det är gott om ekollon är det egentligen läge att markbereda redan i augusti, säger han.

Annons
Annons

Ollon kan gro även om de bara ligger på marken. Men för att de inte ska bli mat åt exempelvis gnagare, fåglar, sniglar eller rådjur är det en bra idé att de myllas några centimeter ner i marken.

Så länge marken inte har frusit är det inte för sent att hjälpa den naturliga föryngringen på traven. Man kan” röra om” lite i jorden där de ligger.

- Det kan göras exempelvis genom att man med traktor släpar en grov grantopp eller slirskydd på ytan, på så vis sker en myllning

Att täcka dem med ris eller buskar är också ett bra sätt att skydda dem.

Sedan får man inte glömma det riktigt roliga med ett ollonår: nämligen det som händer efteråt.

- Man kan få en riktigt fin plantskola helt naturligt. Om det är på egen mark är det ett bra tillfälle att se över var du vill plantera ek. Om det är grannen som fått en naturlig plantskola i sin skog tycker jag att du ska fråga om du får ta plantor. Det där med att fråga är förstås en förutsättning, säger Per-Olof Carlsson.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons