Låt ekollonen göra nytta!

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vi är många som tycker att det är ovanligt gott om ekollon i år. Kan vi dra nytta av det i skogsbruket, Per-Olof Carlsson på Skogsstyrelsen i Borås?

- Absolut, även om det är lite sent för markberedning nu. Om man ser i kronorna att det är gott om ekollon är det egentligen läge att markbereda redan i augusti, säger han.

Annons
Annons

Ollon kan gro även om de bara ligger på marken. Men för att de inte ska bli mat åt exempelvis gnagare, fåglar, sniglar eller rådjur är det en bra idé att de myllas några centimeter ner i marken.

Så länge marken inte har frusit är det inte för sent att hjälpa den naturliga föryngringen på traven. Man kan” röra om” lite i jorden där de ligger.

- Det kan göras exempelvis genom att man med traktor släpar en grov grantopp eller slirskydd på ytan, på så vis sker en myllning

Att täcka dem med ris eller buskar är också ett bra sätt att skydda dem.

Sedan får man inte glömma det riktigt roliga med ett ollonår: nämligen det som händer efteråt.

- Man kan få en riktigt fin plantskola helt naturligt. Om det är på egen mark är det ett bra tillfälle att se över var du vill plantera ek. Om det är grannen som fått en naturlig plantskola i sin skog tycker jag att du ska fråga om du får ta plantor. Det där med att fråga är förstås en förutsättning, säger Per-Olof Carlsson.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons