Låt barkborreträden stå kvar

25 januari 2008 Dra nu upp planerna tillsammans med grannarna för striden som ni måste vinna! Förra vintern uppmanades skogsägarna att ta bort alla angripna träd, men i år kan skogsägarna låta träden står kvar, säger Gunnar Isacsson, Skogsstyrelsens insektsektsexpert.

Låt barkborreträden stå kvar

— I år fungerar inte sök och plock som bekämpningsåtgärd. Vädret gjorde att barkborresässongen i somras slutade tidigt. Och på dessa tidigt angripna träd sitter barken väldigt löst eftersom innerbarken är totalt uppäten. Vid huggningen faller den lösa barken av och granbarkborrarna blir kvar i skogen. De överlever i barken liggandes på marken.

Att sök-och-plock fungerade år 2007 beror på att det blev en extra svärmning år 2006. På dessa sent angripna träd finns borrarna kvar när virket plockas ut.
— Tjänar man dessutom inga pengar på att ta bort träden kan man lika gärna låta dem står kvar, säger Gunnar Isacsson.
Just nu sover insekterna sin söta vintersömn. Men snart vaknar de igen. De fruktade barkborrarna har fortfarande alla odds på sin sida. De är många, och får de bara rätt eldunderstöd från solen ligger skogsägaren illa till. Miljardvärden står på spel i bekämpningsområdet i Götaland.
Det är viktigt att redan under vintern göra en bedömning om man ska använda feromonfällor och fångstvirkesfällor — eller om det bör räcka med enbart ”sök och plock” under maj-juni.
Grundinställningen är att ju fler granbarkborrar som kan oskadliggöras på våren, desto färre kan svärma om eller ge upphov till nya generationer. Helhjärtade bekämpningsinsatser på våren kan spara mycket arbete och kostnader längre fram.

Sannolikheten att lyckas ökar om fällefångsten görs konsekvent inom ett större område. Tag därför kontakt med dina grannar så att fällorna står på ett stort och sammanhängande område, helst minst några hundra hektar.
Om du tänker använda fångstfällor med gift lämna in en anmälan till Skogsstyrelsen. Blanketter finns på deras hemsida www.skogsstyrelsen.se.
Feromonfällorna och fångstvirkesfällorna måste vara klara innan svärmningen börjar, vilket brukar inträffa när dagstemperaturen går över +18 grader. Fångstvirket måste läggas ut och besprutas noggrant senast i mitten på april, men de förses med feromon först några dagar innan värmen kommer. Då får de full effekt. Följ väderprognoserna noga!

Text: Tomas Lindberg tomas@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb