Läsvärt om brukets skogar

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
En omfångsrik bok med titeln En bruksskogs historia – Finspångs Bruk under 300 år har nyligen kommit från trycket.
En bruksskogs historiaUtgivare är Future Forests/SLU. Författarna är Lars Östlund,  professor i skogshistoria vid SLU i Umeå och Bo Backström, skribent och åtminstone i skogskretsar välkänd fotograf. Bo Backström har svarat för allt bildmaterial i boken som är på närmare 250 sidor.
 
Annons
Annons

Det intressanta med boken är att här beskrivs ett bruks historia med sitt relativt intakta och omfattande markinnehav under en väldigt lång tid. Finspångs Bruk, beläget i bergslagsområdet i norra Östergötland, grundades av kronan på 1550-talet. Efter några arrendeperioder köptes bruket med jordegendomar och frälseräntor av Louis de Geer 1641. Denna från statens sida kortsiktiga politik, gjordes för att bättra på de starkt urholkade statsfinanserna. Idag är Holmen ägare till markerna.     
 
Författarnas ambition är att på ett populärvetenskapligt sätt berätta om den spännande skogshistorien som är kopplad till Finspångs Bruk. Enbart till detta bruk kolades under perioden 1580 till 1900 uppskattningsvis 80 000 till 100 000 kolmilor.
 
Som grund för boken finns ett mycket omfattande källmaterial. Arkivhandlingar och gamla kartor finns dels på landsarkivet i Vadstena, dels hos Holmen Skog. Man brukar säga att en elefant ska ätas i bitar. Denna bok kan gärna läsas på motsvarande sätt. Boken är en utmärkt källa för den som närmare vill studera någon enskild företeelse beträffande skogens nyttjande och utveckling. 
 
Det är en rakt igenom mycket läsvärd och vacker bok med ett utsökt bildmaterial.
 
Text: Hans-Jöran Hildingsson, Ordf Skogshistoriska sällskapet
 
SKOGEN 2/2014
 
 
 
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons