Laser hittar gränsen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Lasermätning
Sikta med Trailblazer och ta riktning längs rågången för att hitta fastighetsgränsen.
RÅGÅNG. Har din fastighet blivit gränslös? Det svenska laserinstrumentet Trailblazer gör det enklare att hitta bort­tappade rågångar.

Trailblazer är utvecklad av Haglöf Sweden som ­tillverkar olika mätinstrument för skogsuppskattning.
– Den består av två delar, ett laser­instrument och en väst med reflexpunkt på ryggen. Tillsammans med en kompass blir det en komplett utrustning för att hitta rågångar och andra gränser, säger Sigge Haglöf på företaget.
Hans tips är att man bäst arbetar i par när man söker rågångar med produkten.
– Man börjar med att utgå från en säker startposition, det kan till exempel ett rågångsröse. Därifrån går personen med västen på ­ryggen längs det ni uppfattar som rågång. ­Personen som bär laserinstrumentet siktar sedan med lasern på västens reflexpunkt för att ta kompassriktning.

Annons
Annons

Den gröna laserstrålen (laserklass 2, se ruta nedan) har enligt tillverkaren hög synbarhet i alla ljusförhållanden och ljuspunkten som träffar västens reflexpunkt kan ses på avstånd. 
För högsta precision rekommenderar Haglöf Sweden att Trailblazer monteras på ett stativ som inte får vara magnetiskt. Instrumenthuset har 1/4-tums standardgänga.

Nyckel för att installera kompasserna med­följer, men kompass ingår inte. Instrument­huset är utformat för att passa kompasserna Suunto KB-14 eller Silva Sightmaster och ­Haglöf rekommenderar någon av dem. 
Trailblazer kostar 4 844 kronor inklusive moms och säljs av Skogma.

FAKTA / Laserklasser
Alla produkter som använder laser delas in i olika klasser efter hur stark laserstrålen är. 
Laserklass 1 innehåller till exempel leksaker och cd-spelare som normalt är ofarliga, medan produkter i laserklass 4 kan orsaka både skada och brand.
Haglöf Trailblazer säkerhetsklassas i laser­klass 2 för produkter med effekt mellan 0,4 och 1,0 ­milliwatt (mW), till exempel enkla laserpekare, avståndsmätare, laservatten-pass och streckkodsläsare.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

För medlemmar: Läs också: Sju tips för gränsdragning (Tips&Råd)

SKOGEN 3/2019

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons