Laser hittar gränsen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Lasermätning
Sikta med Trailblazer och ta riktning längs rågången för att hitta fastighetsgränsen.
RÅGÅNG. Har din fastighet blivit gränslös? Det svenska laserinstrumentet Trailblazer gör det enklare att hitta bort­tappade rågångar.

Trailblazer är utvecklad av Haglöf Sweden som ­tillverkar olika mätinstrument för skogsuppskattning.
– Den består av två delar, ett laser­instrument och en väst med reflexpunkt på ryggen. Tillsammans med en kompass blir det en komplett utrustning för att hitta rågångar och andra gränser, säger Sigge Haglöf på företaget.
Hans tips är att man bäst arbetar i par när man söker rågångar med produkten.
– Man börjar med att utgå från en säker startposition, det kan till exempel ett rågångsröse. Därifrån går personen med västen på ­ryggen längs det ni uppfattar som rågång. ­Personen som bär laserinstrumentet siktar sedan med lasern på västens reflexpunkt för att ta kompassriktning.

Annons
Annons

Den gröna laserstrålen (laserklass 2, se ruta nedan) har enligt tillverkaren hög synbarhet i alla ljusförhållanden och ljuspunkten som träffar västens reflexpunkt kan ses på avstånd. 
För högsta precision rekommenderar Haglöf Sweden att Trailblazer monteras på ett stativ som inte får vara magnetiskt. Instrumenthuset har 1/4-tums standardgänga.

Nyckel för att installera kompasserna med­följer, men kompass ingår inte. Instrument­huset är utformat för att passa kompasserna Suunto KB-14 eller Silva Sightmaster och ­Haglöf rekommenderar någon av dem. 
Trailblazer kostar 4 844 kronor inklusive moms och säljs av Skogma.

FAKTA / Laserklasser
Alla produkter som använder laser delas in i olika klasser efter hur stark laserstrålen är. 
Laserklass 1 innehåller till exempel leksaker och cd-spelare som normalt är ofarliga, medan produkter i laserklass 4 kan orsaka både skada och brand.
Haglöf Trailblazer säkerhetsklassas i laser­klass 2 för produkter med effekt mellan 0,4 och 1,0 ­milliwatt (mW), till exempel enkla laserpekare, avståndsmätare, laservatten-pass och streckkodsläsare.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

För medlemmar: Läs också: Sju tips för gränsdragning (Tips&Råd)

SKOGEN 3/2019

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Han vill starta ideell brandkår

  Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.
 • Annons