Laser hittar gränsen

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Lasermätning
Sikta med Trailblazer och ta riktning längs rågången för att hitta fastighetsgränsen.
RÅGÅNG. Har din fastighet blivit gränslös? Det svenska laserinstrumentet Trailblazer gör det enklare att hitta bort­tappade rågångar.

Trailblazer är utvecklad av Haglöf Sweden som ­tillverkar olika mätinstrument för skogsuppskattning.
– Den består av två delar, ett laser­instrument och en väst med reflexpunkt på ryggen. Tillsammans med en kompass blir det en komplett utrustning för att hitta rågångar och andra gränser, säger Sigge Haglöf på företaget.
Hans tips är att man bäst arbetar i par när man söker rågångar med produkten.
– Man börjar med att utgå från en säker startposition, det kan till exempel ett rågångsröse. Därifrån går personen med västen på ­ryggen längs det ni uppfattar som rågång. ­Personen som bär laserinstrumentet siktar sedan med lasern på västens reflexpunkt för att ta kompassriktning.

Annons
Annons

Den gröna laserstrålen (laserklass 2, se ruta nedan) har enligt tillverkaren hög synbarhet i alla ljusförhållanden och ljuspunkten som träffar västens reflexpunkt kan ses på avstånd. 
För högsta precision rekommenderar Haglöf Sweden att Trailblazer monteras på ett stativ som inte får vara magnetiskt. Instrumenthuset har 1/4-tums standardgänga.

Nyckel för att installera kompasserna med­följer, men kompass ingår inte. Instrument­huset är utformat för att passa kompasserna Suunto KB-14 eller Silva Sightmaster och ­Haglöf rekommenderar någon av dem. 
Trailblazer kostar 4 844 kronor inklusive moms och säljs av Skogma.

FAKTA / Laserklasser
Alla produkter som använder laser delas in i olika klasser efter hur stark laserstrålen är. 
Laserklass 1 innehåller till exempel leksaker och cd-spelare som normalt är ofarliga, medan produkter i laserklass 4 kan orsaka både skada och brand.
Haglöf Trailblazer säkerhetsklassas i laser­klass 2 för produkter med effekt mellan 0,4 och 1,0 ­milliwatt (mW), till exempel enkla laserpekare, avståndsmätare, laservatten-pass och streckkodsläsare.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

För medlemmar: Läs också: Sju tips för gränsdragning (Tips&Råd)

SKOGEN 3/2019

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons