Lärorika dagar i skog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
VETGIRIG. Det kan inte bli värre än fel, säger Lisa Skagerberg som ger alla rådet att våga ­välja nytt. Själv bytte hon från virkesmätare till planläggare i våras och har en brokig skogsbakgrund.

Lisa Skagerberg började som planläggare och planerare på Sydved, distrikt Älmhult, i mars. Innan dess var hon ­virkesmätare på VMF i Värö. Hon har också arbetat med röjning ute i skogen och har en skoglig kandidatutbildning från Växjö universitet i ryggen. Innan dess läste hon dess­utom till skogsbruks­tekniker i Värnamo. Därigenom bland annat en två månaders utbildning i att 
köra skördare och skotare. 

Annons
Annons

Lisa SkagerbergLisa Skagerberg, SydvedNyligen läste hon också juridik. Allt detta ger henne bred erfarenhet och ut­bildning som kan komma till pass i många typer av skogsjobb.
– I bland får jag frågan om jag har skoglig bakgrund sedan uppväxten. Det har jag inte. Men jag har alltid tyckt om skog och natur. Och så delar jag min pappas intresse för jakt, säger hon.
Lisas tips till andra är att våga.
– Det är bra att ha en bredd och våga välja nya saker. Det kan ju inte bli värre än att det blir fel, säger hon med ett skratt.
På nya jobbet gör Lisa skogsbruksplaner samt planerar gallringar, avverkningar och röjningar. Arbetet utförs till stor del ute skogen. Ungefär en dag i veckan är hon på kontoret i Älmhult.
– Man lär sig så mycket av att vara ute. Och så passar det bra om man inte gillar att sitta still, säger hon.

Arbetet i fält går ut på att samla en rad fakta som exempelvis grundyta, höjd och bonitet med mera. Hon sammanställer detta i rapporter som hon ger till ­v­irkesköparna som i sin tur har kontakt med skogsägarna.
– Ibland önskar jag att skogsägarna följde med mig ut i fält så att jag fick ta del av hur deras målbild med skogen ser ut och även visa dem skogen på det sättet jag ser den, säger hon.

Det handlar således om en hel del ensamjobb och Lisa medger att det ”inte är så ­socialt”.
– Men jag har min fina hund som sällskap, en blandning mellan bordercollie och isländsk fårhund, så mig ­passar det bra.

SKOGEN 11/2018

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons