Lärkens moment 22

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Hybridlärkar
Foto: Ulla Sundin Beck
Hybridlärk tycks växa ännu snabbare än forskarna trott, men skogsägarna är fortsatt försiktiga – och därmed marknaden. Eller om det kanske är tvärtom ...

Vid SLU:s försökspark Tönner­sjöheden i Halland finns prov­ytor med hybridlärk, där man bland annat har undersökt träd­slagets tillväxt.

Annons
Annons

Ulf Johansson, SLU TönnersjöhedenUlf Johansson.
Foto: Pär Fornling
– För femton år sedan beräknade vi tillväxten på bördig mark i södra Sverige till 12-13 skogskubikmeter per hektar och år, men när vi förra året uppdaterade låg medeltillväxten på drygt 14 kubik, säger Ulf Johansson som är försöksledare på enheten för skoglig fältforskning vid ­Tönnersjöheden. 

Medeltillväxten i Götaland är 8,6 kubik, men det är just ett medelvärde av alla trädslag och därmed ett ganska trubbigt mått.

Lärken ser också ut att vara mer uthållig i tillväxten än vad forskarna tidigare trodde. 
– Ljusälskande trädslag brukar växa snabbt tidigt och sedan stanna av. Så är det med lärken jämfört med tall och gran, men den kulminerar lite senare än vad vi trodde. Så lite högre tillväxt under längre tid.

Trots detta tvekar många skogsägare inför planteringen av hybridlärk, kanske för att virkesmarknaden verkar svag. 

Ulf Johansson är tveksam till om det är relevant, för marknadsläget om flera decennier är svårt att sia om. 
– Marknaden kan vara annorlunda i framtiden, men attitydundersökningar visar att skogsägaren ändå utgår från dagens situation vid trädslagsval.

Det blir ett moment 22: Lärkvolymerna i dag är för små för att någon större såg ska våga öppna en såglinje, och eftersom marknaden verkar svag planteras ingen lärk. 
Ulf Johansson säger att det planterades en del hybridlärk efter Gudrun-stormen 2005 och den ska så småningom ut på marknaden, men de senaste åren har ­planteringarna minskat igen.

Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2019, tema Exoterna..
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons