Lärkborren är här för att stanna

17 oktober 2012 Utbredningen är än så länge liten, men lärkborren har etablerat sig i sydligaste Sverige, konstaterar Skogsstyrelsen. Framför allt västra halvan av Skåne är drabbat, men den har hittats även i västligaste Blekinge.

Skogsstyrelsen har tillsammans med SLU och Jordbruksverket inventerat lärkborrens utbredning under våren och sommaren 2012. Med hjälp av feromonfällor (fällor med ett artspecifikt lockmedel)  har man hittat i totalt 199 exemplar på 7 platser i västra halvan av Skåne samt ett exemplar i västligaste Blekinge. Den största andelen, nästan 90 procent av lärkborrarna fångades på Romeleåsen.

– Utbredningen är än så länge liten i Sverige, men från Skogsstyrelsens sida vill vi redan nu uppmärksamma skogsägare på vad man kan göra för att motverka fortsatt spridning nästa sommar, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.

För att undvika skador på lärkträden och för att minska spridningsrisken rekommenderar Skogsstyrelsen att skogsägare undviker att lagra lärkvirke över 5 cm diameter i skogen efter 1 juli. Virket bör flisas eller upparbetas innan den nya generationen lärkborrar hinner lämna virket. Om detta inte är möjligt bör grot eller lärkvirke lagras minst ett par hundra meter från närmaste lärkbestånd.

– Våra rekommendationer gäller tills vidare i Skåne och Blekinge samt i Laholms och Halmstads kommuner i Halland, säger Gunnar Isacsson,

Lärkborren påträffades för första gången i Sverige 2011, på Romeleåsen i Skåne. Den är en barkborre som är mycket lik granbarkborren till utseende och livscykel. Den utvecklas under bark på lärk från 5 cm diameter och uppåt. Om lärkborren får chans att föröka sig i vindfällen eller i avverkat virke kan de bli så många att de kan döda friska lärkträd. Lärkens bark håller sig tillräckligt frisk för att duga som yngelsubstrat för lärkborren i minst ett och ett halvt år efter avverkning eller stormfällning.

Mer information hittar du hos Skogsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb