Lärk kan bli nordligt framtidsträd

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Exkursion lärkplantering
Här spirar sibirisk lärk. Jämtlands läns skogsklubbs exkursion avhandlade bland annat lärkens utsikter som råvara i både biodrivmedel
EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.

Äger du skog i Norrland? Satsa på lärkträd. Efterfrågan spås öka på trädslaget som dessutom växer bättre ju längre norrut man kommer. Lärk innehåller också mycket lignin, en råvara som blir allt hetare i jakten på miljövänliga driv­medel.

Annons
Annons

Pelle SallinPelle Sallin Det konstaterade skogsexperter vid den exkursion som i början av juni arrangerades av Jämtlands läns skogsklubb i Valne utanför ­Nälden i Krokom.

Men för skogsägaren och exkursionens markvärd Pelle Sallin i Valne var det annat som avgjorde när han för femton år sedan planterade tolv hektar sibirisk lärk på sina marker.
– Ja, orsaken var att det granbestånd jag avverkade var hårt drabbat av rot­röta. Att åter plantera gran på redan infekterade marker blev av naturliga skäl inte det givna alternativet. I stället beslöt jag att plantera sibirisk lärk. Den påverkas inte av smittan i marken, berättade Pelle Sallin. 

Att trädslaget med sitt höga innehåll av lignin även kan bidra till lokal produktion av råvara för miljövänliga biobränslen ser han som en intressant möjlighet i dag. 

Dessutom blir trädslaget tack vare sina självimpregnerande egenskaper också allt mer intressant som fasad­material hos byggnadsarki­tekter, enligt forskaren Ove ­Martinsson från SLU som har mer än 40 års erfarenhet av sibirisk lärk.Ove MartinssonOve Martinsson

Pelle Sallin berättade också om sina erfarenheter av skogsgödsling och gav exkursionsdeltagarna synliga bevis på effekterna.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons