Lärk kan bli nordligt framtidsträd

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Exkursion lärkplantering
Här spirar sibirisk lärk. Jämtlands läns skogsklubbs exkursion avhandlade bland annat lärkens utsikter som råvara i både biodrivmedel
EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.

Äger du skog i Norrland? Satsa på lärkträd. Efterfrågan spås öka på trädslaget som dessutom växer bättre ju längre norrut man kommer. Lärk innehåller också mycket lignin, en råvara som blir allt hetare i jakten på miljövänliga driv­medel.

Annons
Annons

Pelle SallinPelle Sallin Det konstaterade skogsexperter vid den exkursion som i början av juni arrangerades av Jämtlands läns skogsklubb i Valne utanför ­Nälden i Krokom.

Men för skogsägaren och exkursionens markvärd Pelle Sallin i Valne var det annat som avgjorde när han för femton år sedan planterade tolv hektar sibirisk lärk på sina marker.
– Ja, orsaken var att det granbestånd jag avverkade var hårt drabbat av rot­röta. Att åter plantera gran på redan infekterade marker blev av naturliga skäl inte det givna alternativet. I stället beslöt jag att plantera sibirisk lärk. Den påverkas inte av smittan i marken, berättade Pelle Sallin. 

Att trädslaget med sitt höga innehåll av lignin även kan bidra till lokal produktion av råvara för miljövänliga biobränslen ser han som en intressant möjlighet i dag. 

Dessutom blir trädslaget tack vare sina självimpregnerande egenskaper också allt mer intressant som fasad­material hos byggnadsarki­tekter, enligt forskaren Ove ­Martinsson från SLU som har mer än 40 års erfarenhet av sibirisk lärk.Ove MartinssonOve Martinsson

Pelle Sallin berättade också om sina erfarenheter av skogsgödsling och gav exkursionsdeltagarna synliga bevis på effekterna.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons