Lärk kan bli nordligt framtidsträd

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Exkursion lärkplantering
Här spirar sibirisk lärk. Jämtlands läns skogsklubbs exkursion avhandlade bland annat lärkens utsikter som råvara i både biodrivmedel
EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.

Äger du skog i Norrland? Satsa på lärkträd. Efterfrågan spås öka på trädslaget som dessutom växer bättre ju längre norrut man kommer. Lärk innehåller också mycket lignin, en råvara som blir allt hetare i jakten på miljövänliga driv­medel.

Annons
Annons

Pelle SallinPelle Sallin Det konstaterade skogsexperter vid den exkursion som i början av juni arrangerades av Jämtlands läns skogsklubb i Valne utanför ­Nälden i Krokom.

Men för skogsägaren och exkursionens markvärd Pelle Sallin i Valne var det annat som avgjorde när han för femton år sedan planterade tolv hektar sibirisk lärk på sina marker.
– Ja, orsaken var att det granbestånd jag avverkade var hårt drabbat av rot­röta. Att åter plantera gran på redan infekterade marker blev av naturliga skäl inte det givna alternativet. I stället beslöt jag att plantera sibirisk lärk. Den påverkas inte av smittan i marken, berättade Pelle Sallin. 

Att trädslaget med sitt höga innehåll av lignin även kan bidra till lokal produktion av råvara för miljövänliga biobränslen ser han som en intressant möjlighet i dag. 

Dessutom blir trädslaget tack vare sina självimpregnerande egenskaper också allt mer intressant som fasad­material hos byggnadsarki­tekter, enligt forskaren Ove ­Martinsson från SLU som har mer än 40 års erfarenhet av sibirisk lärk.Ove MartinssonOve Martinsson

Pelle Sallin berättade också om sina erfarenheter av skogsgödsling och gav exkursionsdeltagarna synliga bevis på effekterna.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons