Lärk kan bli nordligt framtidsträd

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Exkursion lärkplantering
Här spirar sibirisk lärk. Jämtlands läns skogsklubbs exkursion avhandlade bland annat lärkens utsikter som råvara i både biodrivmedel
EFTERFRÅGAN. Biobränsle­reserven växer bäst i Norrland. Här trivs ligninrik lärk – ett trädslag att satsa på, sa flera deltagare på en exkursion med Jämtlands läns skogsklubb.

Äger du skog i Norrland? Satsa på lärkträd. Efterfrågan spås öka på trädslaget som dessutom växer bättre ju längre norrut man kommer. Lärk innehåller också mycket lignin, en råvara som blir allt hetare i jakten på miljövänliga driv­medel.

Annons
Annons

Pelle SallinPelle Sallin Det konstaterade skogsexperter vid den exkursion som i början av juni arrangerades av Jämtlands läns skogsklubb i Valne utanför ­Nälden i Krokom.

Men för skogsägaren och exkursionens markvärd Pelle Sallin i Valne var det annat som avgjorde när han för femton år sedan planterade tolv hektar sibirisk lärk på sina marker.
– Ja, orsaken var att det granbestånd jag avverkade var hårt drabbat av rot­röta. Att åter plantera gran på redan infekterade marker blev av naturliga skäl inte det givna alternativet. I stället beslöt jag att plantera sibirisk lärk. Den påverkas inte av smittan i marken, berättade Pelle Sallin. 

Att trädslaget med sitt höga innehåll av lignin även kan bidra till lokal produktion av råvara för miljövänliga biobränslen ser han som en intressant möjlighet i dag. 

Dessutom blir trädslaget tack vare sina självimpregnerande egenskaper också allt mer intressant som fasad­material hos byggnadsarki­tekter, enligt forskaren Ove ­Martinsson från SLU som har mer än 40 års erfarenhet av sibirisk lärk.Ove MartinssonOve Martinsson

Pelle Sallin berättade också om sina erfarenheter av skogsgödsling och gav exkursionsdeltagarna synliga bevis på effekterna.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2018. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons