”Lär dig matcha virkesköparen”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hallå där, Carl Henrik Palmér, författare till boken ”Lönsamma virkes­affärer” som just har kommit ut.

Boken ges ut av Föreningen Skogen och är en uppdaterad och rejält utökad omarbetning av ”Sälja virke” som kom ut första gången 2006.

Annons
Annons

Lönsamma VirkesaffärerVad är det för bok?
– Den riktar sig alla som äger skog och som någon gång ska sälja virke. Vi går steg för steg igenom hur en virkesaffär går till. Vi redovisar för- och nackdelar med olika affärsformer, som avverkningsuppdrag och rotpost. Vi ger praktiska tips på hur du bör för­bereda dig när du träffar en virkes­köpare och vad du ska tänka på när du ska skriva kontrakt. Planering och uppföljning är också viktiga delar för att verkligen få det som du vill ha det i din skog. 

Carl Henrik PalmérCarl Henrik PalmérVem bör läsa den?
– Som sagt, du som äger skog. Vi vill att du ska bli en duktigare säljare, så att du kan matcha de mycket professionella virkesköpare du kommer att möta. De gör säkert hundra affärer om året, du gör kanske en vart femte år. Med bättre kunskap ökar dina chanser att bli nöjd med dina affärer. 

Vad skiljer den nya versionen från den tidigare?
– Förutom uppdaterat sak­inne­hållet har vi kompletterat med tips på hur du ska tänka kring avverkningsstrategier för din fastighet. Och så har vi lagt till framtidsspaningar, bland annat om virkespriser och affärsformer. Boken avslutas med en uppdaterad ordlista som förklarar många av fackuttrycken du lär stöta på.

Boken kan köpas på skogen.se/shop.

SKOGEN 10/2017

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons