”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Jan Hedberg
Vi bör bli bättre på att ta hand om skadat virke bättre, anser Jan ­Hedberg. Foto: Hans Ivarsson
SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.

Under den torra och varma sommaren förra året uppskattas granbarkborrar ha förstört tre till fyra miljoner kubikmeter skog i Sverige. Angreppen blir stora även i år – oavsett väder – och om vi får en torr och varm sommar riskerar skadorna att stiga uppemot tolv miljoner kubikmeter.

Annons
Annons

För att rädda så mycket som möjligt av virkesvärdet är det angeläget att skogsindustrin hittar ett sätt att ta hand om insektsskadade stockar, tycker skogsägaren och skogsmästaren Jan Hedberg på företaget Skogsresor som bland annat ordnar skogliga studieresor till Kanada.

I Kanada blir det tydligt hur ­klimatförändringarnas konsekvenser slår mot skogen. Där har varit massiva insekts­an­grepp under de senaste 20 åren på grund av varmare höstar. 
Men där har också sågverken lärt sig ta hand om insektsskadat virke.
– Så länge det bara är torrt går det att såga och bygga med barkborrevirke. Vi måste förbereda oss på det här och sätta oss in i problematiken för nästa år kan vi ha 50 miljoner kubikmeter barkborreskadad skog, säger Jan Hedberg.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons