”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Jan Hedberg
Vi bör bli bättre på att ta hand om skadat virke bättre, anser Jan ­Hedberg. Foto: Hans Ivarsson
SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.

Under den torra och varma sommaren förra året uppskattas granbarkborrar ha förstört tre till fyra miljoner kubikmeter skog i Sverige. Angreppen blir stora även i år – oavsett väder – och om vi får en torr och varm sommar riskerar skadorna att stiga uppemot tolv miljoner kubikmeter.

Annons
Annons

För att rädda så mycket som möjligt av virkesvärdet är det angeläget att skogsindustrin hittar ett sätt att ta hand om insektsskadade stockar, tycker skogsägaren och skogsmästaren Jan Hedberg på företaget Skogsresor som bland annat ordnar skogliga studieresor till Kanada.

I Kanada blir det tydligt hur ­klimatförändringarnas konsekvenser slår mot skogen. Där har varit massiva insekts­an­grepp under de senaste 20 åren på grund av varmare höstar. 
Men där har också sågverken lärt sig ta hand om insektsskadat virke.
– Så länge det bara är torrt går det att såga och bygga med barkborrevirke. Vi måste förbereda oss på det här och sätta oss in i problematiken för nästa år kan vi ha 50 miljoner kubikmeter barkborreskadad skog, säger Jan Hedberg.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Här möts lärare med skogen som klassrum

  Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.
 • Annons
 • LRF Skog får ny erfaren ordförande

  Paul Christensson, 60 år, har varit aktiv i skogsägarrörelsen i mer än halva sitt liv. Nu blir han ny ordförande för LRF Skog.
 • ”Man kan inte minska utsläpp som är förbjudna”

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT.  Om vi använder skogens tillväxt till att bygga hus som står i sekler kan detta marginellt minska koldioxiden i atmosfären. Men att hävda att man genom att använda mer skogsprodukter kan minska utsläpp som är förbjudna - det går bara inte, skriver Magnus Nilsson i en slutreplik.
 • Annons
 • ”Skogsdebatten måste vidga horisonten"

  Kategorier: debatt, Sten B Nilsson
  DEBATT. Varför fallerade det nationella skogsprogrammet? Och varför är skogsnäringen så fixerad vid att konservera skogsbruket i dess nuvarande form? I en analys funderar professor Sten B Nilsson på varför det saknas helhetssyn, både i näringen och i samhället i stort.
 • ”Skifte till skogsprodukter gör stor klimatnytta””

  DEBATT. ”Magnus Nilsson bör läsa vår rapport litet noggrannare. Ett centralt budskap är de minskade koldioxidutsläpp som skogsprodukter bidrar till när de ersätter fossila material baserade på olja och kol", skriver Carina Håkansson i en replik.
 • Annons