”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Jan Hedberg
Vi bör bli bättre på att ta hand om skadat virke bättre, anser Jan ­Hedberg. Foto: Hans Ivarsson
SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.

Under den torra och varma sommaren förra året uppskattas granbarkborrar ha förstört tre till fyra miljoner kubikmeter skog i Sverige. Angreppen blir stora även i år – oavsett väder – och om vi får en torr och varm sommar riskerar skadorna att stiga uppemot tolv miljoner kubikmeter.

Annons
Annons

För att rädda så mycket som möjligt av virkesvärdet är det angeläget att skogsindustrin hittar ett sätt att ta hand om insektsskadade stockar, tycker skogsägaren och skogsmästaren Jan Hedberg på företaget Skogsresor som bland annat ordnar skogliga studieresor till Kanada.

I Kanada blir det tydligt hur ­klimatförändringarnas konsekvenser slår mot skogen. Där har varit massiva insekts­an­grepp under de senaste 20 åren på grund av varmare höstar. 
Men där har också sågverken lärt sig ta hand om insektsskadat virke.
– Så länge det bara är torrt går det att såga och bygga med barkborrevirke. Vi måste förbereda oss på det här och sätta oss in i problematiken för nästa år kan vi ha 50 miljoner kubikmeter barkborreskadad skog, säger Jan Hedberg.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons