Det är väldigt ont om idegranen Taxus baccata. Detta trots, eller tack vare, att den har mycket goda virkesegenskaper. Virket är hårt, tungt, elastiskt och röttåligt. Det är det barrträvirke som betingar de högsta priserna i Europa, berättar Jens Peter Skovsgaard, professor i skogsskötsel, i ett nyhetsbrev från SLU Alnarp.
Mänskligheten har gått hårt åt idegranen men de skyldiga kan knappast straffas. Försyndelserna går nämligen långt bak i historien. Stenåldersmannen Özi, som bevarats i alpernas is, hade en pilbåge i idegran sin packning. Den använde han för 5 000 år sedan. Och engelsmännen krigade mot fransmännen på 1400-talet med vapen i idegran.Trädslaget har helt enkelt haft kvaliteter som varit för bra för dess eget bästa.
I dag ser utrotningshotet annorlunda ut. Idegran finns som äldre bestånd men knappast som ungskog. Det beror på att den har svårt att föryngra sig, och den föryngring som ändå kommer tar vi inte hand om.
– Ett annat hot är hybriden mellan europeisk och japansk idegran vilken är vanlig i trädgårdar och på kyrkogårdar. En anledning är att den är mer busklik vilket naturligtvis är en nackdel i skogliga sammanhang. Nu sprider sig frömjölet till skogen och det uppstår flera hybrider med mycket sämre egenskaper än den europeiska idegranen, säger Jens Peter Skovsgaard.
Idegranen har stor betydelse både för den biologiska mångfalden och inom medicin. Från barken framställs Taxol, ett ämne som används vid behandling av bröst- och livmodercancer.
Idag betalas alltså mycket höga priser för virket. Men det är knappast något som de skogsägare som upplåter sin mark åt forskarnas plantor kan dra nytta av.
Den här skogliga forskningen jobbar med tidshorisonten 200 år. Då kommer man förhoppningsvis att veta mycket mer om hur man odlar idegran, säger Jens Peter Skovsgaard.